maandag 10 september 2012

Tarte taart An bij ‘Aan de Amstel’

Afgelopen week nam vriendin Linda mij mee naar het restaurant van Yvette van Boven: Aan de Amstel in Amsterdam. Mooie gelegenheid om een stukje aan te wijden, want het restaurant heeft een Hollandse, Mediterraanse, maar vooral Franse kaart met hele mooie gerechten. 
Francofiel of niet, ik denk dat iedereen blij wordt van het eten bij Aan de Amstel. Je waant je in Frankrijk. Bistro-formaat tafeltjes met industriële jaren '50 lampen aan de muur. Achter de hoge bar staan de flessen Pastis en Noilly Prat, op de kaart vind je Steak Tartare, rauwe kabeljauwrug en gebraden onglet. In het kleine, smalle restaurant zijn al snel alle tafels bezet en wordt druk geroezemoes vermengd met de geuren uit de keuken. Het eten was heerlijk, de wijn was fijn en het dessert nog fijner. Linda had haar zinnen gezet op het Margarita ijs (het trendy ijsje waar heel Nederland over praat!). Waanzinnig lekker ijs waar zelfs een niet-ijsliefhebster fan van kan worden. Zelf kon ik niet om de Crème Brûlée met citroengras heen. Heel bijzonder, super goed.

Yvette van Boven werkt als illustrator, food stylist en recept-schrijver. Ze werkt voor diverse tijdschriften, kranten, websites en reclamebureaus. Haar eerste kookboek: Home Made werd bekroond als ‘Nederlandse Kookboek van het Jaar 2010’. Ook in haar twee opeenvolgende boeken (Home Made Winter & Home Made Zomer) heeft zij zelf gezorgd voor de vormgeving en illustraties. Deze boeken staan op mijn verlanglijstje! Samen met naaste familie Joris Vermeer & Alexander Vencken, runt ze het restaurant. Yvette van Boven heeft een mooie plek gecreëerd waar ik zeker nog een keer terug zal komen. Bedankt Linda!

Deze week geen regio-gerecht, maar wel een zelf opgelegde uitdaging: ik eet graag Crème Brûlée, maar maakte het nog niet eerder zelf. Gehannes met een brander... niks voor mij. Maar een hele hete gril blijkt ook prima te werken! Manlief wilde echter spektakel en deed er een poging tuintafel-roosteren bij cadeau. De uitdaging van de week: een mooie Crème Brûlée inclusief krokant bovenlaagje maken (kijk op Facebook voor de actiefoto’s)!

Tarte taart An in 'Aan de Amstel'! 
Fijne (Franse) sfeer.

Inspirerend gebeuren!

En het resultaat van mijn eigen eerste Crème! 

Gelukt!


Recept: Crème Brûlée

Ingrediënten:
500 ml room
200 ml melk
120 g fijne suiker
1 vanillestokje
5 eierdooiers
1 eiwit
100 g bruine rietsuiker
En eventueel: oranjebloesemwater of rozenwater

1. Verwarm de oven voor op 120º C ( 105 º hetelucht). 
2. Meng 60 g suiker met de eierdooiers en het eiwit. Mix het geheel tot de suiker is opgenomen en het geheel iets lichter van kleur wordt.
3. Doe de room, de melk en 60 g suiker in een steelpan. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan de room. Breng de room net aan de kook. Laat het geheel een beetje afkoelen (niet te veel).
4. Giet de room over het eiermengsel. Voeg eventueel oranjebloesemwater of rozenwater toe en klop het geheel nog even goed door elkaar.
5. Giet het mengsel in acht kleine ovenschaaltjes (125 ml) en zet ze in een braadslee. Giet water in de braadslee, zodat de ovenschaaltjes tot de helft onder water staan.
6. Plaats de braadslee in de oven en laat anderhalf uur koken (of tot het midden van de creme stevig is).
7. Laat de ovenschaaltjes afkoelen en plaats ze in de koelkast tot ze klaar zijn om te serveren.
8. Strooi voor het serveren de rietsuiker over de crème en laat deze karameliseren onder een hete gril of met een brander. Serveer direct. Als het goed is is de gekarameliseerde bovenkant krokant en de binnenkant nog koel en zacht.