Als worteltjes in taart mogen waarom bietjes dan niet? |
Een paar maanden geleden deed ik mee met de Sweet Table Contest. Toen ik meedeed dacht ik eigenlijk dat het om een Europese aangelegenheid ging, ik had niet zo goed opgelet. Aan de wedstrijd - waarbij deelnemers hun mooiste taartentafels kunnen presenteren - deden mensen mee vanuit de hele wereld! Dus terwijl ik hier aan een super Hollandse sweet table werkte met mijn zusje en wij er gaandeweg steeds fanatieker in werden, stonden er in Argentinië, Australië, Frankrijk, Brazilië en Zweden ook een hoop zoetekauwen hun tafels in elkaar te draaien. De een nog mooier dan de ander. And the winner is.... Zuid-Afrika. Congrets Vanessa! Zij won met haar Sweet Table circus tafel vol lekker dingen. Helaas viel Tarte taart An niet in de prijzen, maar het was een feest om aan mee te doen!
Het wereldwijde karakter van het feest vond ik een van de leukste aspecten aan de Sweet Table Contest. De inzendingen verschilden soms niet veel van elkaar, terwijl er toch een halve wereld tussen de deelnemers in zit. Eten, en met name comfort food als taart en snoep, is onze gemeenschappelijke factor. Als suiker onze verschillen kan overbruggen stel ik voor om het bakken en delen van taart op elke nationale agenda te zetten en zoveel mogelijk vrienden te maken. Peace, love & sugar!
Afgelopen weekend stond ook in het teken van taarten uit de hele wereld. Vrijdag at ik bij een vriendin een heerlijke chocoladetaart naar een recept van Carine Goren, een Israëlische pastry chef. In haar bestseller Sweet Secrets staan de mooiste creaties en deelt ze haar geheimen (op het gebied van taartenbakken). Op haar site (die je ook kan omzetten naar Engelstalig) deelt ze veel van haar recepten en staan mooie foto's van haar taarten.
Zaterdagavond was het tijd voor diverse Griekse gebakjes om door mij persoonlijk te worden opgepeuzeld. Geen idee naar wiens recept, vast al eeuwenoud en heerlijk zoet. Echt vulling-springend-material dat vooral bestond uit walnoten, deeg, suiker en honing en hier en daar nog wat kokos.
Zondag maakte ik een Engelse ‘Beet root cake’ die ik in het culinaire programma van Nigel Slater voorbij zag komen. Deze aandoenlijke Engelsman heeft een prachtige keuken, dito aansluitende moestuin en een snoezige huiskat (of beter ‘keukenkat’, want dat beestje ligt er altijd gezellig bij op een bijzettafeltje in de keuken). Bietjescake dus. Als worteltjes in een taart mogen worden verwerkt, waarom bietjes dan niet? Met die insteek maakt Nigel in zijn serie een heerlijke cake met een topping van rozenwater-icing. Die bietjes maken het beslag enorm roze, maar op de een of andere mysterieuze wijze verdwijnt die kleur tijdens het bakproces in de oven en komt er een mooi bruin gekleurde cake uit als eindresultaat. Vast ook nog gezond en in ieder geval lekker om te delen!
Excuus van de week: taart als gemeenschappelijke factor
Recept: Bietjescake met rozenwater-icing
Ingrediënten:
225g zelfrijzend bakmeel
een half zakje bakpoeder
een theelepel gemalen kaneel
180 ml zonnebloemolie
225g donkere basterd suiker
3 scharreleieren, gescheiden
150g rauwe rode biet, geschild en geraspt
sap van een halve citroen
75g sultana’s of rozijnen
75g gemengde zaden (zoals zonnebloem, pompoen en maanzaad)
Voor het glazuur
8 eetlepels poedersuiker
een beetje citroensap of rozenwater
maanzaad, om te garneren
1. Verwarm de oven voor op 180ºC (165º hetelucht). Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, of gebruik een silicone bakvorm.
2. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel.
3. Klop de olie en suiker in een keukenmachine tot goed mengsel, voeg dan de eierdooiers een voor een toe (mix na het toevoegen van elke eidooier).
4. Voeg de geraspte bietjes toe. Voeg het citroensap, de rozijnen en de diverse zaden toe. Puls met de mixer tot het geheel goed gecombineerd is.
5. Voeg het bloem-bakpoeder-kaneel-mengsel toe terwijl de machine op een langzame stand draait. Zet dit cakebeslag even weg.
6. Klop de eiwitten bijna stijf. Vouw het eiwit voorzichtig door het cakebeslag, met behulp van een grote metalen lepel (een houten zal de lucht uit het mengsel kloppen). Giet het mengsel in de cakevorm en bak 50-55 minuten. Bedek de bovenkant met een stuk aluminiumfolie na dertig minuten.
7. Test met een spies voor gaarheid. De taart moet vochtig zijn van binnen, maar niet plakkerig. Laat de cake een goede twintig minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
8. Om het glazuur te maken zeef je de poedersuiker in een kom en roer je er voldoende citroensap of rozenwater water doorheen totdat een dikke, vloeibare consistentie ontstaat. Besprenkel het over de taart en bestrooi het met maanzaad.
Ingrediënten voor de bietjescake. |
Piece of beetrootcake! |
Bietjescake met icing van rozenwater. |