vrijdag 17 januari 2014

Sinaasappeltaart


Guilty pleasure van deze week: fruit & suiker
Van de ‘soort van gezonde’ Flap Jacks van vorige week, naar een 'oh la la' gevaarlijk lekkere taart met veel calorieën deze week! Ik had deze sinaasappeltaart al een tijdje op mij verlanglijstje staan, maar het is best een klus om ‘m te maken. Eigenlijk heb ik stiekem altijd wel een beetje moeite met het combineren van fruit met suiker. Volgens mij weten die suiker-elementjes de vitaminen in fruit per direct uit te schakelen en alle oorspronkelijke goedheid om zeep te helpen. Maar ondanks dat gaat er toch niets boven gekonfijt fruit?! Deze taart kun je eigenlijk alleen maken met biologische sinaasappels. Omdat je de schil ook gebruikt is het echt van belang dat er geen vreemde chemicaliën op je sinaasappels zitten. Sterker nog: door de chemicaliën kan het zijn dat de siroop een onaangename geur/smaak krijgt. Met biologische sinaasappels krijgt de siroop een heerlijke smaak en tijdens het bakproces karamelliseren de sinaasappelschijfjes zodat je echt een onweerstaanbaar lekkere taart op tafel kunt toveren.

Oh la la gekaramelliseerde sinaasappel aan de rand!

Meer zin in een Mexicaans dessert? Kijk dan deze week op Vrouwonline en maak mango-mousse (vanavond om 19:00 online)!

Recept: sinaasappeltaart
Ingrediënten:
330 g kristalsuiker
185 ml water
4 kleine biologische sinaasappels

225 g boter, gesmolten en afgekoeld
6 eieren
330 g kristalsuiker
1 vanillestokje
225 g cakemeel
150 g fijngemalen amandelen
15 g fijngemalen pecannoten

1. Snijd de sinaasappels in dunne plakken.
2. Doe de suiker en 185 ml water in een pan en warm het geheel al roerend op tot de suiker is opgelost.
3. Leg de plakken sinaasappel voorzichtig in de pan (pas op het suikermengsel kan erg heet zijn!).
4. Laat de sinaasappels ongeveer 10 minuten op laag vuur ‘sudderen’. Haal de pan van het vuur en laat de sinaasappels en de siroop wat afkoelen.
5. Verwarm de oven voor op 170°C (160º hetelucht).
6. Vet een springvorm van 20ø cm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
7. Doe de eieren in een kom en voeg de suiker en het merg van het vanillestokje toe. Klop het geheel tot een romig mengsel.
8. Schep met een spatel het cakemeel door het eimengsel en voeg er daarna de gesmolten (afgekoelde!) boter en gemalen amandelen/pecannoten door. Vouw alles voorzichtig door elkaar (niet te hard roeren anders verliest het beslag zijn luchtigheid!).
9. Leg de plakken sinaasappel over de bodem van de springvorm en plaats ook wat plakken sinaasappel tegen de rand van de vorm. Bewaar de siroop! Deze heb je straks nodig om over de taart heen te gieten.
10. Giet voorzichtig het beslag in de springvorm en zet de vorm in het midden van de oven. Bak de taart in 60 tot 80 minuten gaar (gebruik een satéprikker om te checken of de cake gaar is door de prikker in de cake te prikken. Als de
satéprikker er schoon uitkomt is de cake gaar, zo niet, laat de taart dan nog wat langer in de oven staan).
11. Haal de sinaasappeltaart uit de oven. Snijd de rand voorzichtig los en draai hem met behulp van een bord (en met ovenwanten aan!) om. Verwijder de vorm direct en plaats de taart op een rooster.
12. Giet er de siroop overheen en laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.