vrijdag 23 november 2012

Een kijkje in de keukenOmdat ik vaak vragen krijg over mijn blog, mijn recepten, mijn eten en over alles daaromheen heb ik besloten een paar van deze vragen hier op mijn blog te beantwoorden. Een kijkje in de keuken;-)

Hoe lang ben je blogger?
Ik ben in april 2011 begonnen met mijn blog. Door een cursus column schrijven bij Aaf Brandt Corstius ben ik op het idee gekomen om mijzelf een uitdaging op te leggen: een jaar lang elke week een stuk schrijven. Na het eerste blogjaar (elke week een excuus voor taart), heb ik in mei 2012 besloten om door te gaan met bloggen over eten. Dit tweede blogjaar staat in het teken van de Franse patisserie en reis ik virtueel door 12 verschillende regio's in Frankrijk. Ik schrijf over de dingen die ik bak, maar het verhaal gaat vaak ook over totaal andere dingen die op mijn pad komen. Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en recepten is mijn passie. Dit doe ik naast mijn gewone werk als vormgever.

Waarom schrijf je over taart en Franse patisserie?
Om wekelijks een stuk te kunnen bloggen vind ik het leuk om te schrijven over zaken waar ik blij van word. Ik hou ontzettend van eten en heb een zwak voor alles waar suiker in zit. Ik vind het heel fijn om in de keuken bezig te zijn en mooie dingen te koken/bakken. Ik heb het schrijven over het bakken van taarten en Franse patisserie als uitgangspunt genomen omdat het een manier is om de liefde voor koken met mensen te delen. Ik hoop mensen aan te sporen om zelf het keukenschort aan te trekken: go give it a try!
Je maakt elke week een taart: (hoe) blijf je op gewicht?!
Die wekelijkse uitspatting van het maken van iets zoets had ik ook al voordat ik begon met bloggen. Ik ben het dus al gewend;-) Ik denk dat het de truc is om een balans te vinden. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet in het leven. Als ik op vrijdagavond laat in de keuken beland en daar een heerlijke key-lime pie of chocoladetaart maak, kan ik het echt niet laten om de ingrediënten te proeven of om regelmatig een en ander te 'testen'. In het weekend kan de taart dan (liefst met zoveel mogelijk mensen want hoe meer zielen hoe meer vreugd) zonder schuldgevoel opgegeten worden. Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Ik compenseer natuurlijk wel door de rest van de week de nadruk te leggen op gezond eten.
Je zegt dat je compenseert door gezond te eten. Haal je daar net zoveel voldoening uit?
Veel mensen zien alleen mijn zoete kant, maar ik kook juist erg gezond. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te koken. We hebben een moestuin, dus alles wat daar groeit aan groente en fruit belandt supervers op ons bord! Ik kook graag gerechten met veel groente, eet weinig vlees (als ik het wel koop, dan het liefst biologisch of van een lokale slager die mij precies kan vertellen waar hij zijn vlees vandaan haalt), veel vis en heel veel fruit. Ik bak graag zelf mijn pizza's (from scratch) en maak zelf pastadeeg & brood als ik er tijd voor heb. Ik ben afgestapt van het koken met pakjes, omdat het veel leuker is om een maaltijd te maken zonder toevoegingen die je niet kan uitspreken. Ik vind het belangrijk om niet teveel stoffen binnen te krijgen als conserveringsmiddelen, E-nummers, antioxidanten, zout en suiker (wie had dat gedacht;-)). Voor het koken van de doordeweekse maaltijd haal ik veel inspiratie uit kookboeken en bladen. Het kost misschien een klein beetje meer tijd om verschillende dingen uit te proberen, maar het levert veel voldoening op. Ik heb geluk met twee kinderen die alles lusten en het zelf leuk vinden om mee te helpen in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan;-) Ik laat ze altijd alles proeven en heb gemerkt dat het blijven aanbieden van nieuwe smaken werkt. Ze leren de smaken kennen en eten na verloop van tijd met plezier mee. Ik leer ze graag hoe lekker gezond eten kan zijn...en hoe waanzinnig leuk het is om daarnaast te genieten van (zelfgemaakte) taart.

Klik hier om de rest van de vragen te lezen (FAQ)