maandag 13 februari 2012

TuilesRomantiek... Daar draait het om deze week. Er is geen ontkomen aan. De aanbiedingen voor Valentijnsgeschenken, -kaarten, -taarten, -bloemen en -bonbons vliegen je om de oren. Het voelt bijna als een verplichting manlief te verrassen met een lcd-breedbeeld-super-tv of camera met nog meer pixels dan ooit! Gaat niet gebeuren natuurlijk, maar aan de reclames te zien ben ik de enige die nog zit te wachten op iets dat niet is verpakt in een grote doos met piepschuim.

Eigenlijk is Valentijnsdag toch vooral de ultieme dag voor iedereen die nog niet voorzien is. Als puber met vlinders in je buik een anonieme kaart ontvangen van een - hopelijk leuke - lover.

Liefde van de man gaat door de maag (en die van mij eigenlijk ook), dus ik ga eerder voor een heerlijk diner of voor een berg romantische Franse koekjes. Deze 'tuiles' zijn zoet en breekbaar en je moet ze met veel zorg bereiden, anders mislukken ze (misschien wel een mooie metafoor voor echte liefde). Na het bakproces in de oven haal je ze met een spatel van het bakpapier af en vouw je ze voorzichtig om een deegroller (of fles). Zo krullen de tuiles op tot mooie schaaltjes, waar dan weer - oh romantisch - een dot slagroom of ijs in kan worden gestopt.

Excuus van de week: Valentijnsdag
Recept: Tuiles: Franse koekjes


Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks:
2 eiwitten
60 g fijne suiker
15 g bloem
60 g gemalen amandelen
2 tl arachideolie

1. Klop de eiwitten schuimig in een schone, vetvrije kom.
2. Roer de suiker, bloem, amandelen en olie door de eiwitten.
3. Verwarm de oven voor op 200º C (180º C hetelucht).
4. Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep een volle theelepel van het mengsel op de plaat en wrijf het tot een dunne cirkel uit. Schep zo de hele plaat vol cirkels, maar laat telkens 2 cm ertussen vrij. Bak de rest van het deeg op een andere plaat of in etappes.
5. Bak de tuiles in vijf tot zes minuten goudbruin.
6. Haal ze van de bakplaat met een metalen spatel en draai ze rond een deegrol als ze nog warm zijn, zodat ze opkrullen.
7. Laat de tuiles afkoelen. Serveer met slagroom of ijs.


Heerlijke berg Franse tuiles.

Ultieme 'lovecookies'.

Tuile met slagroom.