maandag 25 april 2011

Francofiel

Manlief wil het liefst het roer om en in Frankrijk gaan wonen. Althans, die wens komt zo nu en dan weer naar boven. Vooral na het zien van het programma met dezelfde titel: Het roer om. Waarin iedereen met gezonde zin in avontuur een Bed & Breakfast zonder horeca-ervaring en zonder enige kennis van de Franse taal en gebruiken weet te beginnen. Compleet met zoektocht naar pindakaas en hagelslag in de plaatselijke supermarkt, waarbij de locale Fransoos in gewoon Nederlands wordt aangesproken. Deze succesformule van Nederlandse horkerigheid en Franse mogelijkheden trekt veel kijkers. Zo ook mijn man. Met gepaste jaloezie bekijkt hij de belevenissen en bedenkt zijn eigen exitstrategie om zelf een dagelijks bestaan te kunnen opbouwen in zijn geliefde land. Niks geen verblijf voor gasten en het uitstippelen van toeristische routes. Nee, liever iets waarbij geen Nederlander aan te pas komt. En dan lekker integreren met die Fransen. Inclusief de warme maaltijd tussen de middag, koffie aan de bar in plaatselijk café en het drukke Franse gekeuvel over niks.
Omdat hij de ‘clé du succès’ nog niet heeft gevonden en omdat er toch ook nog wel een aanzienlijk aantal factoren zijn die een definitief vertrek moeilijk maken, blijft het bij dromen.
Vooralsnog kunnen we onze lol op met veel Franse gerechten, de nodige wijn en niet te vergeten de Franse patisserie (tip: bekijk de documentaire ‘Kings of Pastry’ over de beste patissiers ter wereld, die in Frankrijk samenkomen om een titel te bemachtigen). Die patissiers richten zich op alle vormen van suiker. Maar omdat een Franse maaltijd nou eenmaal niet enkel bestaat uit zoetigheid en ook niet uiterst ingewikkeld hoeft te zijn, volgt hieronder het recept voor een simpele quiche Lorainne. Samen met een salade een prima lunch. ‘Simple comme bonjour’. Frans eten is op zijn best in al zijn eenvoud.

Excuus van de week: verlangen naar Frankrijk
Recept: Quiche Lorraine

Ingrediënten:
grote lap bladerdeeg
200 g spekjes van goede kwaliteit
5 eieren
200 ml slagroom
200 g geraspte kaas
teentje knoflook, verse oregano en tijm
versgemalen peper

1. Oven voorverwarmen op 180°C.
2. Vet een (spring)vorm van 24 cm in met boter en bekleed de vorm met het bladerdeeg.
3. Bak de spekjes zachtjes uit in een koekenpan.
4. Fruit in een andere koekenpan de knoflook aan.
5. Klop in een grote kom de eieren met een mixer tot een schuimige massa.
6. Voeg de geraspte kaas, de slagroom, het spek, de knoflook en de kruiden toe.
7. Bak de bodem 15 minuten blind voor met een bakvulling.
8. Haal de vorm uit de oven, verwijder bakpapier en bakbonen. Laat even afkoelen.
8. Giet het mengsel in de vorm en verdeel de ingrediënten gelijkmatig.

8. Zet de quiche in de oven en laat deze in ongeveer 30 minuten gaar bakken. 


KINGS OF PASTRY Theatrical Trailer from Pennebaker Hegedus Films on Vimeo.


Quiche Lorraine