dinsdag 26 mei 2015

Frans kinderfeestje met Franse tricolore-taartjesDus je hebt een mini-francofiel in huis rondlopen die een Frans feestje wil om haar verjaardag te vieren... Tsja, daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. “En ook nog een Frans kinderfeestje mam.” Ehmmm? Waar begin je dan? Hoe vieren Franse kinderen hun verjaardag? Gooien we alle Franse spelletjes die we kennen op een hoop. Jeu de Boules? Wedstrijdje Kapla-toren bouwen? Of wordt het Franse taartjes bakken? Of gewoon alles? Pourqoui pas?!

De taartjes waren geheel in Franse kleuren en ze konden er zelf mee aan de slag, wat de mooiste creaties opleverde (die natuurlijk allemaal vastgelegd moesten worden want dochterlief had laten doorschemeren dat ‘je-zelfgemaakte-taartje-dan-misschien-wel-op-mama’s-blog-komt’). Twaalf foto’s verder kon iedereen zijn tanden zetten in deze tricolore-Franse taartjes met aardbei, bosbes en slagroom.

Zet alle ingrediënten op tafel en roep nog iets in de trant van ‘moge de mooiste taartjes winnen, Vive la France, Vive la fête’ en ze zijn wel een tijdje zoet;-)
Recept: Franse tricolore-zandtaartjes

Voor de bodem van de taartjes kun je heerlijke zandgebakbodempjes kopen bij de bakker, maar als je nog tijd over hebt in de aanloopfase richting het kinderfeest kun je de taartbodempjes ook zelf maken.

Ingrediënten voor de bodempjes:
350 g bloem
snufje zout
150 g ongezoute boter
100 g poedersuiker
2 eieren, losgeklopt

1. Zeef voor het deeg de bloem en het zout in een kom.
2. Doe de (zachte) boter erin en kneed de boter tussen je vingertoppen en duim wat zacht tot er kruimels ontstaan.
3. Voeg de suiker toe en meng het geheel door elkaar.
4. Voeg de eieren toe aan de kom en mix alles tot een massa. Voeg de suiker toe en meng het deeg tot een elastisch geheel. Maak er een platte schijf van, wikkel hem in plastic folie en leg te deeg een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 190º C (170º C hetelucht).
6. Rol het deeg uit. Beboter de kleine taartvormpje. Steek cirkels van 12 cm doorsnede uit het deeg en bekleed daarmee de ingevette taartvormpjes van 8-10 cm (de cirkel moet altijd iets groter zijn dan de vorm, zodat je het deeg goed in de rand kunt duwen. Dek af met bakpapier en vul de vormpjes met steunvulling (bakbonen of rijst).
7. Bak het deeg 10 minuten blind (met bakpapier en een steunvulling), verwijder dan de vulling en het papier en bak het deeg in 5-10 minuten gaar tot ze mooi goudbruin zijn. Haal de bodempjes uit de oven en laat afkoelen.

Ingrediënten voor het versieren:
Een bekertje slagroom en wat suiker om mee stijf te kloppen (of bussen kant & klaar in geval van tijdnood)
Een hele berg bosbessen en aardbeien, gewassen en ontdaan van kroontjes