zondag 13 juli 2014

Poilâne, Cuisine de Bar & de smoothies van Tarte taart An

Poilâne - Paris


Guilty pleasure van deze week: smoothies & Parijs!
Rue du Cherche-Midi in Parijs. In deze lange straat in het 6e arrondissement van de stad, vind je twee bijzondere zaken. Bakkerij Poilâne en Restaurant Cuisine de Bar. Poilâne is één van de favoriete bakkers van mijn foodblogheld David Lebovitz, dus tijdens een tripje naar Parijs moest en zou ik er een brood aanschaffen! De winkel is niet groot. Een entree met twee etalages aan weerszijden en een grote houten toonbank in het midden van een kleine, wat donkere, vierkante ruimte. Op houten planken aan de wanden staan de grote ronde broden uitgestald waar Poilâne zo bekend om is. Zuurdesembrood met een mooie ‘P’ erop. Het is alsof je terug gaat in de tijd. De drie medewerkers in lange witte schorten, die ook nog in dit kleine winkeltje rondlopen en je bedienen, het brood van de planken halen en uiterst behulpzaam zijn, vullen dit beeld van de ouderwetse sfeer mooi aan. Het is een bijzondere plek met bijzonder lekker brood. Met een enorm exemplaar onder de arm verliet ik de winkel.
Brood van Poilâne!Een deur verder zit La Cuisine de Bar. Door de waslijst aan 'things-I-want-to-see-in-Paris', waren we op onze laatste dag in Parijs vanuit de hotelkamer direct de plekken gaan bezoeken die nog op het lijstje stonden en was het ontbijt er bij ingeschoten. We waren dus laat voor het ontbijt, maar in de rustige zaak konden we nog aanschuiven voor een petit déjeuner. Koffie in een grote kom, croissants en brood van Poilâne, de lekkerste roomboter, mooie jam, verse jus en hele aardige bediening! Omdat het rustig was konden we een beetje met haar praten. Of het echt waar is dat de Fransen hun croissants in de kom koffie dopen? "Oui!" En of ik dat ook uit wilde proberen? "Oui!" Of je de koffie met de enorme lepel (formaat pollepel) die naast de kom koffie was neergelegd moet oplepelen? "Non! (gewoon aan je mond zetten als een gewone koffie)." Leuke zaak, waar met veel enthousiasme met de voorbereiding van de lunch werd gestart. Omdat de keuken zich midden in de ruimte bevindt, kun je met eigen ogen zien met hoeveel passie ze er omgaan met de producten en met hoeveel liefde er wordt gewerkt aan mooie gerechten. Bijzondere ervaring. Helemaal toen ik later las dat deze zaak normaal gesproken afgeladen is. Met lange wachtrijen voor de deur! David Lebovitz schreef er een mooi stuk over.  Ik denk dat het komt omdat we op een abnormaal tijdstip binnen kwamen vallen en we vooral veel geluk hadden!


Heerlijk ontbijt bij La Cuisine de Bar!

Mooie Franse quote ergens in Parijs!

Een wijntje op een van onze routes;-)

Franse cartes postales!

De slotjesbrug.

An in Paris;-)

Met het brood konden we nog een hele tijd nagenieten van ons bezoek aan Rue du Cherche-Midi, maar ook aan megabroden komt een einde. Thuis eet ik bijna nooit brood. Als ik om de hoek van Poilâne zou wonen zou ik vast en zeker kilo’s aankomen! Ik hou het op havermout in de winter en smooties in de zomer! Als ode aan een mooi ontbijt hier twee van mijn smoothies die ik ‘s ochtends uit de blender tover. Alles op gevoel, dus zonder afgemeten hoeveelheden!Aardbeiensmoothie.

De enige echte Tarte taart An kaneel/banaan-Horchata-smoothie;-)

Recept 1: Roze aardbeiensmoothie voor een dag vol energie!
Ingrediënten:
handje aardbeien
handje bosbessen
twee eetlepels havermout (ongekookt)
paar blaadjes munt
een of twee glazen biologische soyamelk (mijn soyamelk is iets gezoet met ruwe rietsuiker)

Alles in de blender. Even mixen en voilà: een gezonde en lekkere petit déjeuner in een handomdraai!


Recept 2: Biologische Kaneel/banaan-Horchata-smoothie voor een bijzondere start van je dag!
Een andere variant die ik vaak maak is een smoothie die veel weg heeft van een Horchata! Dit Spaanse drankje wordt eigenlijk gemaakt met gemalen amandelen en rijst, maar ik maak er mijn eigen versie van met amandelmelk en havermout. De structuur komt behoorlijk overeen met die van een echte Horchata en door de toevoeging van een banaan wordt deze smoothie extra romig (dat wordt een Horchata normaal gesproken door de rijst).

Ingrediënten:
een banaan
een flinke snuf kaneel
twee eetlepels havermout (ongekookt of gekookt. Hier varieer ik. Als ik nog wat gekookte havermout heb gebruik ik die, anders gaat het er ongekookt doorheen)
een of twee glazen amandelmelk

Net als bij de roze aardbeiensmoothie: alles in de blender. Even mixen en zo heb je een heerlijke Horchata-like-smoothie! Voor een relaxed begin van de dag! Gaat goed samen met een essay over Parijs van Adriaan van Dis;-)