woensdag 3 april 2013

Sablés de Caen in blik


Regio 9: Normandië-Bretagne, deel 3: leeg koekblik
Sablés de Caen; koekjes uit Normandië waar ik met gemak een dozijn van kan eten. Afgelopen zomer sleepte ik een berg souvenirs mee uit Frankrijk, waaronder een koekblik met heerlijke koekjes. Na alle Paasbaksels is er deze week echt geen ruimte voor taart, maar voor zachte zandkoekjes ben ik altijd wel in. En na wat speurwerk kwam ik dit recept voor echte Sablés de Caen tegen. Het koekblik was een week na de trip naar Frankrijk natuurlijk al leeg, maar kan nu dus weer gevuld worden met koekjes uit de regio!
Zo'n fijn • fout • blik kan ik niet laten liggen;-)

Mes sablés de Caen!

Met echte vanille!

Uit de regio Normandië: Normandische koekjes
Recept: Sablés de Caen


Ingrediënten:
125 g zachte roomboter
90 g suiker
snufje zout
1 vanillestokje
200 g patentbloem

1.Verwarm de oven voor op190º C (170º hetelucht)
2. Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix er het zout en het merg uit het vanillestokje doorheen.
3. Voeg de bloem toe en kneed het deeg tot alles net gemengd is. Vorm een bal van het deeg, wikkel die in plastic folie en leg het deeg een uur in de koelkast om te koelen.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en leg er een stuk vetvrij (bak)papier op. Rol het deeg uit tot het een halve cm dik is. Steek er met een vorm ronde koekjes uit. Ik gebruik een uitsteekvorm van 5 cm doorsnee. Steek zoveel mogelijk koekjes uit het deeg en bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in 10 tot 12 minuten tot de randen van de koekjes mooi goudgeel kleuren. Even laten afkoelen en aanvallen maar!