Regio 5: Provence-Alpes-Côte d’Azur - deel 2: vijgenboom
Toen mijn schoonouders jaren geleden hun nieuwe huis introkken kwamen wij, bij wijze van house-warming, langs met een bescheiden cadeau: een klein schattig vijgenboompje voor in de nieuwe tuin. Ik had me niet echt verdiept in de wereld van de vijgenboom, maar het leek mij geweldig om de eerste vijg te zien groeien. De boom groeide (eigenlijk harder dan de tuin aankon) en ondertussen zijn we vele vijgen verder. Terwijl het eerste exemplaar onder volledige aandacht van tutti familie werd opengesneden weten we nu beter: de vijgen groeien en vallen voordat ze paars zijn van de boom: oneetbaar. Lang dacht ik dat we het verkeerde soort hadden aangeschaft, dat het lag aan de snoei-kunsten van mijn schoonvader, of dat de boom niet genoeg zonlicht kreeg en het daardoor niets werd met de vijgen. Maar afgelopen seizoen hoorde ik dat de vijg moet worden bevrucht door een kleine galwesp. De galwesp komt in Nederland niet voor. De onbevruchte bloem kan hierdoor niet afrijpen en valt af. Eigenlijk heb ik mijn schoonouders dus blij gemaakt met een dooie mus...
In het warme klimaat van de Provence doen de galwespen druk hun best en het overschot aan vijgen (drie keer per jaar oogst als je geluk hebt) maakt mensen creatief: in het zuiden maken ze de lekkerste vijgenjam, gedroogde vijgen, vijgentaart en vijgen worden gegeten bij desserts of puur natuur (dan zijn ze ook nog eens heel gezond en bevatten ze slechts 40 kcal!).
De vijgenstruiken die tegenwoordig hier in de tuincentra worden aangeboden zijn gemanipuleerd. Zij zullen wel eetbare vruchten vormen omdat ze geen bevruchting meer nodig hebben om te rijpen. Eigenlijk hoop ik nu op een sub-tropische klimaatverandering binnen afzienbare periode, zodat die galwesp ook hier wil rondzoemen rond de boom van mijn schoonouders. Zo niet, dan zit er maar een ding op: een nieuwe house-warming met een nieuwe vijgenboom (een soort re-doing-our-vows maar dan op het gebied van wonen). Of ik moet op zoek naar een gemuteerde galwesp die wel van ons klimaat houdt.
Uit de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur: vijgen
Recept: Een klein taartje voor 6, met een vulling van honing-crème pâtissière, vijgen en walnoten (eigen recept, geïnspireerd op David’s Leibovitz’s fresh fig and raspberry tart).
Frambozen uit eigen tuin. |
Bak de bodem met steunvulling. |
Vijgen uit Frankrijk! |
Een herfstig taartje. |
Voor bij de thee! |
Ingrediënten voor het deeg:
70 g patentbloem
10 g geschaafde amandelen
20 g nougatine nootjes
25 g suiker
snufje zout
45 g koude roomboter in stukjes
1 eigeel
Voor de crème pâtissière:
3 eierdooiers
60 g fijne suiker
15 g maïzena
5 g bloem
275 ml melk
een half vanillestokje
7 g boter
2 el vloeibare honing
Voor de decoratie:
5-6 vijgen, in kwarten
vier walnoten, gekraakt en in stukjes
1 el vloeibare honing
3 frambozen
1. Maak eerst de crème pâtissière, zodat deze kan afkoelen. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot een bleke, romige massa.
2. Zeef de bloem en de maïzena erboven en meng het geheel door elkaar.
3. Doe de melk, de rest van de suiker, de vloeibare honing en het merg van het vanillestokje in een pan. Breng het mengsel aan de kook en giet het over het eiermengsel.
4. Giet de massa in een schone pan en breng het al roerend aan de kook. Laat het twee minuten koken, roer de boter erdoor en laat de honing-crème pâtissière afkoelen in een schone kom. Dek de kom af met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel wordt gevormd.
5. Voor de bodem van de taart meng je de bloem, suiker, amandelschaafsel, nougatine nootjes en het snufje zout door elkaar. Voeg de koude boter toe en meng het met de rest totdat er een deeg van fijne lossen korrels ontstaat. Voeg dan het eigeel toe en kneed het deeg snel tot een samenhangend geheel.
6. Beboter een kleine taartvorm en druk het deeg uit in de vorm. Druk goed aan langs de randen en haal het teveel aan deeg weg. Plaats de vorm met het deeg in de vriezer (ongeveer 30 minuten).
7. Verwarm de oven voor op 190º C (170º hetelucht).
8. Haal de vorm uit de vriezer. Prik gaatjes in de bodem en plaats bakpapier over het deeg. Vul de met bakpapier beklede vorm met steunvulling (rijst of bakbonen) en bak de bodem in ongeveer 20 minuten gaar.
9. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten tot het deeg mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
10. Vul de afgekoelde taartbodem met de crème pâtissière. Decoreer de taart met opengesneden vijgen, walnoot, frambozen en besprenkel met vloeibare honing.