woensdag 12 november 2014

Dirigent met taart



Afgelopen week stond het televisieprogramma 'Maestro' aan. Het is een programma waarbij bekende Nederlanders in de huid van een dirigent proberen te kruipen en waarbij zij de leiding krijgen over een heel orkest. Dit levert leuke televisie op, waarbij BN’ers zich vol enthousiasme storten op een haast onmogelijke taak. Het laat mooi zien hoe een orkest werkt en vooral wat de rol van de dirigent is. Zonder duidelijke sturing is het orkest nergens en wordt het een warrig geheel.

Eigenlijk was ik aan het werk zat er met een oog naar te kijken, terwijl ik het andere oog op mijn computer gericht probeerde te houden. Ik wachtte op het optreden van Carlo Boszhard, die in aflevering één iets opmerkelijks liet zien. Hij ontpopt zich als echte dirigent. Hij speelt de rol, maar het werkt ook echt. Over dit mysterie zou ik een heel blog kunnen schrijven, maar er viel mij iets anders op terwijl ik wachtte op zijn optreden. Oscar Hammerstein. Nu heb ik op de een of andere manier een zwak voor deze man. Hij lijkt op mijn vader, misschien is dat het. Deze advocaat laat in Maestro zijn zachte kant zien en dat is mooi en ontroerend. Zijn moeder was concertpianiste en hij heeft een enorme kennis op het gebied van klassieke muziek, wat in zijn voordeel werkt. Maar hij is een denker en benadert de muziek vanuit zijn hoofd. Logische aanpak voor een advocaat, maar zijn begeleider Micha Hamel probeerde deze week iets opmerkelijks. Hij had de gesloten houding van Oscar ook opgemerkt en wilde proberen om zijn manier van dirigeren vanuit een meer open lichaamshouding te laten ontstaan. Micha wilde proberen om Oscar plezier in het stuk te laten ervaren, hij wilde dat Oscar zijn armen meer opende en zijn hart daarmee als het ware open zou zetten. En dit is precies waar het om draait!

Een hart dat open staat
Je hart is je gevoel. Als het opent, opent het deuren. Er komt emotie binnen en het stroomt ook naar buiten. Dirigeren is zoveel meer dan de baas spelen. Het is geven en nemen. Het is voelen en niet bang zijn. Het is plezier hebben in het moment. Ook ik ben deze les aan het leren en zodra ik er op let komen dit soort knipogen uit het Universum op mijn pad. Zelfs via televisieprogramma’s!

Micha Hamel brengt Oscar Hammerstein op deze manier meer dan alleen overdracht van kennis op het gebied van dirigeren, hij brengt hem een waardevolle nieuwe manier van ervaren. Micha probeerde de lichaamshouding van Oscar op een hele vindingrijke manier open te breken. Tijdens de repetitie van het stuk had hij een aantal taarten voor Oscar neergezet. Op zo’n twee meter afstand. Hij wilde dat Oscar zijn best deed om de taarten te ruiken (via diepe ademhaling maak je vanzelf contact met je innerlijk) en te zien dat het draait om feest vieren, om blijheid.

Oscar deed dit perfect tijdens de repetitie. Hij had lol en dit was te zien aan zijn hele houding. Mooi om te zien. Jammer genoeg schoot hij op het echte podium terug in zijn oude rol. Oscar was terug in zijn hoofd, zijn open houding verdween en het orkest was totaal de weg kwijt. Het lijkt mij ook echt ingewikkeld met zo'n zaal achter je en midden in de spotlights. Hij kreeg de minste punten en moest het programma bijna verlaten, maar kreeg gelukkig een tweede kans. Eigenlijk krijg je zelf ook elk moment een nieuwe kans en kun je proberen om te leven met een hart dat open staat, zodat je het leven kunt voelen en veel kunt geven.

De Maestro aflevering waar ik over schrijf, vind je hier (Oscar Hammerstein begint op 26:35):
http://www.npo.nl/maestro/06-11-2014/AT_2022986

Of bekijk dit filmpje :






Wat ik at tijdens het kijken naar Maestro:
Recept: Kruidige koekjes die verdacht veel lijken op grote kruidnoten;-) Ook leuk om te bakken voor de intocht aanstaande zaterdag. Geïnspireerd op de Franse Mendiant chocolaatjes!


Ingrediënten:
250 g speltmeel
een half zakje bakpoeder
125 g roomboter
125 g bruine basterdsuiker
10 g kaneel
snufje kardemom
snufje zout
snufje gemberpoeder
snufje kruidnagel
2 el (volle) melk

Voor de decoratie:
een eetlepel gekonfijte sinaasappel
een paar stukken donkere chocolade, in kleine stukjes
wat pecannoten, in stukjes

Bereiding:
1. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en mix alles goed door elkeer. Voeg eventueel nog wat melk toe als het geheel te stug/droog blijft of wat bloem als het te klef is geworden.
2. Draai grote kruidnoten van het deeg en druk ze plat tussen je handen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Decoreer de kruidige koekjes eventueel met gekonfijte sinaasappel, stujes chocolade en pecannoten (druk deze ingrediënten iets aan in het koekje zodat ze goed blijven zitten tijdens het bakken).
3. Verwarm de oven voor op 160º C graden (145º hetelucht).
4. Bak de koekjes in 15 tot 20 minuten in de oven.