vrijdag 29 november 2013

Speculaasijs met gevulde speculaas



Guilty pleasure van deze week: koek- en speculaaskruiden.
Afgelopen zomer vond ik een zak met ‘bijna-over-de-datum’-kruidnootjes. Die hebben we, puffend van de hitte, op zitten eten onder de parasol in de tuin. Lekker, maar totaal misplaatst. Bizar dat koek- en speculaaskruiden zo samenhangen met deze tijd van het jaar en dat het gehele systeem op hol slaat als je de biologische klok in de war brengt. Dit jaar probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken en die home-made-varianten zonder conserveringsmiddelen moeten snel op (heerlijk argument om schaamteloos door te knagen). Ik verwacht daarom volgend jaar zomer geen overgebleven zak meer in de voorraadkast!

Die koek-en speculaaskruiden moeten in mijn geval dus wel in rap tempo worden gebruikt. Pak ‘m beet zo tussen half november en eind december. Op mijn blog op Vrouwonline beschrijf ik deze week waar ik ze zoal in gebruik. Om de biologische klok nog wat extra in de war te sturen trok manlief deze week de ijsmachine uit de kast. In het kader van ‘ijs kan toch anytime’ maakte hij ijs van bananen, room, speculaaskruiden en (op verzoek van zijn tegen de verwarming geplakte vrouw)... stukjes gevulde speculaas. Waanzinnig lekker en zeker voor herhaling vatbaar deze komende decembermaand!

Het ‘tafelkleed’ dat ik gebruikte tijdens de ‘werk-snel-door-het-is-ijs!’-fotosessie komt uit het Papierboek. Een uitgave van Uitgeverij Snor en en Studio Boot. Superleuk boek als je houdt van gefröbel met mooie papiertjes! Het boek staat vol leuke ideeën waar je creatief mee aan de slag kunt. Tijdens de lancering van het boek leerde ik hoe je een mini kraanvogel kan vouwen. Met de hele grote vellen papier die achterin het boek zijn bijgevoegd kun je hele grote varianten maken (en je dochters nieuwe kamer opleuken). Of je gebruikt het papier als tafelkleedjes. Niet morsen (jongste dochter wil ook nog een kraanvogel)!

Op mijn blog op vrouwonline.nl bak ik deze week een koek vol winterse smaken! En het kan nog steeds! Tot 4 december kun je mee doen met onze WINacties en win mooie prijzen!
In het kader van het grote sinterklaas-gebeuren zijn er tot 4 december hele leuke WINacies! Mijn vrouwonline-medebloggers en ik mogen mooie dingen weggeven! Wil je een taartenpakket winnen? Klik dan hier om mijn blog op vrouwonline te lezen en te zien hoe je kans maakt op een Winter Wonder taartenpakket (of om door te klikken op de andere winacties van Margje, Esther, Susanne, Pipfoods of DeniseM!

Speculaasijs met stukjes gevulde speculaas!


Gaaf papier uit het Papierboek.



Creatief met Snor;-)

Ook in november: tijd voor ijs!


De kraanvogel van papier uit het Papierboek.


Bij de lancering van het Papierboek!

Recept: speculaasijs met stukjes gevulde speculaas
Ingrediënten
100 ml slagroom
3 bananen, geschild en in stukjes
110 suiker
2 el citroensap
250 ml volle melk
1 tl koek- en speculaaskruiden
ongeveer 100 g gevulde speculaas, in kleine blokjes gesneden

Voor het maken van het ijs maakte ik gebruik van een ijsmachine van Krups. De houder van de ijsmachine moet een tijd in de vriezer staan voor gebruik. Bij ons staat de houder permanent in de vriezer, zodat we (welke tijd van het jaar het ook is) direct ijs kunnen draaien.

1. Doe de bananen, de koek- en speculaaskruiden, het citroensap en de suiker in een kom en pureer het geheel met een staafmixer tot een fijne massa (of gooi het geheel in een blender).
2. Klop de slagroom (zonder suiker) stijf in een schone kom.
3. Meng de bananenpuree met de melk en voeg de geklopte slagroom toe.
4. Zet de ijsmachine aan. Laat het mengsel in de ijsmachine draaien en voeg op het laatst (als het ijs al wat dikker van structuur begint te worden) de stukjes gevulde speculaas toe. 



vrijdag 22 november 2013

Pepernotentest



Het leek me leuk om te kijken of je zelf ouderwetse pepernoten zou kunnen maken, of dat dat alleen maar met ingewikkelde processen en speciaal keukengerei kon. Die echte brokken pepernoot had ik nog nooit zelf gemaakt. Daarvoor loop ik toch echt even naar de bakker/supermarkt. Na wat speurwerk vond ik een recept. Met anijs en honing. Dit recept bevat ook nog een ei en moest na het kneden een uur rusten in de koelkast. Daarna moest het deeg in brokjes op de bakplaat worden gelegd en in 15 minuten worden gebakken. Deze eerste sessie pepernoten zag er goed uit. Thee erbij en knagen maar! Lekker, maar je moest wel heel erg goed je tanden gebruiken! Eigenlijk had ik een soort ‘aha-erlebnis’... zaten er vroeger niet altijd van de grote ronde, anijs-achtige pepernoten tussen het strooigoed? Best leuk om die weer eens te eten, maar het was niet wat ik voor ogen had.


Snijd het deeg in stukjes en vorm dobbelsteentjes.
De pepernoten van poging 1...
Bij de thee!



Poging twee. Ik kon het niet laten om toch nog een ander recept te zoeken en te kijken wat ik daar mee zou kunnen maken. Een variant met stroop, anijs, speculaaskruiden en dit keer zonder ei. Dit deeg hoeft niet te rusten in de koelkast! Ook maar een kwartiertje in de oven en deze keer kwamen de home-made-pepernoten bijzonder dicht  in de buurt van die van de bakker! Ik vond de smaak van de stroop nog iets te overheersend en maakte daarom nog een lading.

Deze derde poging leek op poging twee, maar met wat minder stroop, geen zout en juist wat meer anijs. In mijn keukenkast vond ik nog een zakje anijszaadjes die ik in de vijzel fijn maalde en door het deeg verwerkte. Zo komt de smaak van anijs meer naar voren. De ‘home-made-zonder-chemisch-toegevoegde-eet-gerust-nog-een-kilo-of-meer-stofjes’ waren onweerstaanbaar en snel op. Het eten van onwaarschijnlijk grote hoeveelheden pepernoten komt in mijn geval dus waarschijnlijk niet door vreemde toegevoegde stoffen, maar door het ontbreken van een pepernoten-stop in mijn eigen systeem...


De pepernootbrokken van poging 3!


Recept: 2 recepten voor echte pepernoten
Ingrediënten poging 1 (de ‘aha-erlebnis-achtige’ harde pepernoten)
250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
250 gram vloeibare honing
1 ei
1 tl speculaaskruiden
1 tl anijspoeder
snufje zout

Ingrediënten voor poging 3 (de pepernoten met veel anijs en minder stroop )
200 gram bloem
1 tl bakpoeder
150 ml stroop
1 tl speculaaskruiden
1 grote tl gemalen anijszaad

Hoewel de ingrediënten van de recepten verschillen, komt de werkwijze overeen:

1. Verwarm de oven voor op 160º graden (150º hetelucht).
2. Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar. Eerst de droge ingrediënten en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe.
3. Pak het deeg van het poging 1-recept in plastic folie en leg het een uurtje in de koelkast. Met het deeg van poging 3 kun je meteen verder werken.
4. Bekleed de bakplaten met bakpapier en vorm kleine dobbelsteentjes van het deeg. Leg ze op het bakblik en bak ze in de oven gaar. De pepernoten van het poging 1-recept in ongeveer 20 minuten en de pepernoten van het poging-3-recept in 15 minuten lichtbruin en gaar. Deze laatste echt niet langer, want de pepernoten harden nog iets na als je ze uit de oven hebt gehaald.

vrijdag 15 november 2013

Waar het hart vol van is: speculaas!



Soms zie ik het ineens voor me: een eigen zaak vol Franse gebakjes, een kookstudio vol taart, een customized food truck om mee door het land te trekken. Een profi-keuken met een enorm aanrecht, grote ovens en kilo’s meel en suiker. Een Franse HY bus met een uitklapraam en sierlijke belettering! Er staat een gebouw met grote garage te huur in mijn straat, dus mijn fantasie slaat zo nu en dan op hol! Stel je eens voor! Eerst nog even een loterij winnen;-)

In de tussentijd gebruik ik gewoon mijn eigen oven om flink door te bakken! Deze week probeerde ik of je ook een hart van gevulde speculaas kan maken, zonder ovenvorm. Ik dacht eigenlijk dat dit project gedoemd was om te mislukken, omdat ik bang was dat de spijs tussen de lagen speculaas uit zou lopen. Met een hartvormige uitsteekvorm maakte ik de bodem en bovenkant van de koek. En na het geheel te hebben opgestapeld en te hebben voorzien van een laag geschaafde amandel, plaatste ik het hart op een bakplaat in de oven. Met gekruiste vingers heb ik staan kijken naar het bakproces. Tot mijn grote verbazing bleef alles netjes op zijn plaats! Misschien toch maar eens informeren naar de mogelijkheden van het pand, want ik zie de massaproductie speculaasharten al voor me!

Met de geur van speculaas en de eerste uitzendingen van Dieuwertje Blok is het sinterklaasseizoen deze week officieel geopend. Tot en met 5 december zit ik hier in een huis vol geknutselde pietjes, VOF de Kunst Sint-liedjes, themaboeken en een heus mini-sinterklaaspoppenhuis. Ik zal hieronder op een rijtje zetten welke sinterklaas-recepten je bij dit tafereel kunt bedenken (zodat je zelf ook een huis vol sinterklaas-geuren kunt hebben).

• Recept voor een Sinterklaas-taart (in de vorm van het boek van Sinterklaas)

• Zo maak je je eigen home-made borstplaat en kruidnootjes

Op mijn blog op vrouwonline.nl zijn deze week in het kader van het grote sinterklaas-gebeuren hele leuke WINacies! Mijn vrouwonline-medebloggers en ik mogen mooie dingen weggeven! Wil je een taartenpakket winnen? Klik dan hier om mijn blog op vrouwonline te lezen en te zien hoe je kans maakt op een Winter Wonder taartenpakket, of om door te klikken op de andere winacties van Margje, Esther, Susanne, Pipfoods en DeniseM!

Zelf zo’n speculaashart bakken? Het is niet ingewikkeld en ideaal om cadeau te doen!
Ik gebruikte voor het maken van dit hart een pak voor gevulde speculaas van Koopmans en spijs van Dr. Oetker. Vast ook te maken from scratch, maar dit werkt net zo goed en is lekker.


Hart van mijn oma, doorgegeven aan mijn moeder en nu aan mij!

Vullen met spijs.

Uitsmeren en vorm verwijderen.

Bovenkant erop.

Ei en amandel erop en zo in de oven!

Recept: speculaasharten
Ingrediënten:
1 pak Koopmans speculaas
1 pakje  Dr. Oetker spijs
1 ei
4 el water
1 bakje geschaafde amandelen
150 g roomboter

1. Volg de werkwijze zoals vermeld op het pak.
2. In plaats van het uitdrukken van het speculaasdeeg in de vorm, rol je het deeg uit op een schoon werkblad. Steek harten uit het deeg.
3. Bestrooi een schoon werkblad met amandelschaafsel, leg de onderkanten van de harten op het amandelschaafsel en druk iets aan.
3. Smeer een laagje spijs uit over de onderste harten.
4. Leg bovenop het spijs een tweede laag koek (de bovenkant).
5. Bestrijk de harten met een losgeklopt ei en bestrooi ze met amandelschaafsel. Zorg dat het schaafsel ook aan de zijkant van het hart blijft zitten (hierdoor blijft de spijs op zijn plek).
6. Verwarm de oven (170º/150º hetelucht). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Plaats de speculaasharten op het bakpapier en bak ze in ongeveer 30 minuten (kleine exemplaren iets korten, grote exemplaren iets langer) mooi bruin en gaar.

donderdag 7 november 2013

Tarte taart An over Thorntons


Welcome, dear non-Dutch speaking visitor! Please follow this link if you prefer to read an English translation of my blog on Thorntons!

‘Guilty pleasure’ van deze week: As long as it’s from the heart!
Zolang dat wat je doet, komt vanuit je hart, zit het wel goed. Oprecht, echt en eerlijk. Ik denk dat het de enige manier is waarop mooie dingen tot stand komen. En als je er zelf blij van wordt, heeft dat meestal ook een positief effect op anderen. Als je begint met dat uitgangspunt, kun je mooie dingen creëren. Deze week kwam ik daar een voorbeeld van tegen. Ik kreeg een Thorntons ‘Lots of Love’ box vol heerlijke chocolade en ik ben er super enthousiast over! De chocolade is sinds dit jaar ook verkrijgbaar in Nederland! De dozen met chocolade kun je al in diverse vestigingen van de Bijenkorf vinden. Mooi geëtaleerd, je kunt ze niet missen!

Tot voor kort kende ik deze chocolade niet, maar in Engeland is de premium chocolade van Thorntons al meer dan honderd jaar een begrip. Na te zijn begonnen als een klein familiebedrijf is het bedrijf uitgegroeid tot de meest populaire leverancier van luxe chocolade van Engeland. Ik denk dat de kracht van dit bedrijf zit in de oprechte manier waarop zij kwaliteit leveren in al hun producten. Thorntons heeft vanaf de oprichting voor ogen gehad dat de klant wil genieten van mooie producten, gemaakt met de beste ingrediënten.

Geschiedenis van het bedrijf
Thorntons is klein begonnen. In 1911 opende Joseph William Thornton de eerste winkel in Sheffield en gaf zijn zonen Norman & Stanley de sleutel en de volgende opdracht “Make this the best sweet shop in town!”. Pittige uitdaging! De winkel was een groot succes en de chocolade vloog de deur uit. Maar de broers wilden meer. Ze hadden het idee om zelf toffee te gaan maken. Na zo’n 50 pogingen kwamen zij uiteindelijk uit op het inmiddels beroemde recept voor Thorntons Special Toffee. Mooie kwaliteit, gemaakt met liefde. Ze besloten hun hart te volgen en het eigen recept voor toffee op de markt te brengen. Het was een hit! Het recept voor ‘Thorntons Special Toffee’ is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven en nog steeds populair.



De broers hadden de smaak te pakken, openden een kleine fabriek, namen de beste medewerkers in dienst en stortten zich vol overgave op het zelf vervaardigen van chocolade, truffels, toffee en fudge. Het familiebedrijf werd in 1953 uitgebreid door Norman Thorntons’ zoon Peter. Geïnspireerd door zijn vader en oom studeerde hij ‘Chocolate and Sugar Confectionary’ (wat een gave studie!) en met een bijna genetisch bepaalde liefde voor chocolade en toffee (hoe kan het ook anders) ging ook hij het familiebedrijf in. Een jaar later werd het team uitgebreid met de eerste master chocolatier, Walter Willen. Stap voor stap werd het proces van het vervaardigen van chocolade professioneler en het bedrijf groeide enorm. Toch bleef de liefde voor de producten overeind en de kracht behouden.Tegenwoordig heeft Thorntons meer dan 600 vestigingen en klanten uit heel de wereld. Thorntons blijft investeren in nieuwe ontwikkelingen en met de aanstelling van master chocolatier Keith Hurdman gaat Thorntons met zijn tijd mee. Zij hebben door de jaren heen hun chocolade in een reeks verschillende lijnen op de markt gebracht. Van de traditionele Classic-lijn tot de heerlijke Continental (geïnspireerd door mooie plekken in Europa) en hun chocolade is zowel in warenhuizen als in de supermarkt te verkrijgen. Thorntons heeft een grote verscheidenheid van chocolade voor elk budget: sommige chocolade in luxe dozen, andere chocolade in een wat eenvoudiger verpakking. Wil je luxe, dan kan dat. Maar wil je even snel genieten, dan kun je ook een zakje Thorntons chocolade aanschaffen. De chocolade is net zo intens van smaak. De kwaliteit is er voor elke beurs, iedereen kan genieten van de chocolade!

Today I Thought Of You
Zelf ben ik vooral enthousiast over de nieuwe lijn van Thorntons: ‘Today I Thought Of You’. Een hip & happening, stijlvol doosje met pakkende teksten en een mooi ontwerp en niet te vergeten; super lekkere chocolade. Ik denk dat de verpakking in dit geval echt bijdraagt aan het plezier. Om cadeau te doen of om zelf van te genieten! De verpakking toont het mooie product en maakt dit het perfecte cadeau voor iemand waar je om geeft. Bij Thorntons zeggen ze “Whatever you want to say, we’ve got a chocolate for that”!

Geen vreemde ingrediënten
En goed nieuws voor mensen die gluten intolerant zijn: er worden geen glutenbevattende ingrediënten gebruikt in het grootste gedeelte van de Thorntons producten! De producten zijn nog niet 100% glutenvrij omdat het productieproces nog niet aan specifieke eisen voldoet. Maar door gebruik te maken van glutenvrije ingrediënten is de chocolade wel geschikt voor een grotere groep mensen. Daarnaast bevatten de producten van Thorntons geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen en zijn ze geschikt voor vegetariërs!


Nu de chocolade van Thorntons in Nederland verkrijgbaar is kunnen we er ook hier van genieten! En met de winter voor de deur weet ik zeker dat ik wel wat chocolade kan gebruiken! Rond Kerst kan ik vast wel wat vrienden en familie blij maken met de speciale Thornton Kerst-edities.
Chocolade, gemaakt vanuit een oprecht idee om mensen te verwennen! It’s from the heart! Ik ben fan;-)

101 redenen om Thorntons cadeau te doen!

Wat: Thorntons chocolade
Waar: op dit moment verkrijgbaar bij diverse vestigingen van de Bijenkorf.


Wat kost het: Chocolade van Thorntons kun je al kopen vanaf €6,95 voor 150g Continental, een ‘Lots of Love-box’ uit de Today I thougt of You-collectie koop je ook vanaf €6,95 (80g,). En een groot hart met 570g Continental chocolade kost €26,95.

Heb je nog vragen over deze bijzondere chocolade? Laat het mij weten! Laat hieronder een reactie achter, of stuur mij een e-mail en ik probeer je vraag over Thorntons te beantwoorden.

Thorntons is nieuw in Nederland en zal in de toekomst op verschillende plekken in Nederland worden verkocht. Voor zakelijke interesse in de producten kan contact worden opgenomen met Ree-Flex International Q Products.

Lots of Love!