maandag 19 augustus 2013

Karamel-appel-chocolade



 ‘Guilty pleasure’ van deze week: karamel
Bij een klassieke kinder-verjaardagstaart verwacht je grote hoeveelheden kleurstof, marsepein, mierzoete vulling en afbeeldingen van prinsessen (of voor alle buur-t-jongens spiderman of piraten). Ik had me dus al een beetje schrap gezet toen ik mijn bijna zevenjarige vroeg wat voor taart ze wilde eten op haar verjaardag. Misschien kwam het door het moment waarop ik het vroeg (ze zette net haar tanden in een stuk ‘pomme-caramel’ muffin), of misschien draait de wereld als je 7 jaar bent ineens niet meer om knalroze en glitter? Ze wilde een taart, net als de muffin. Of ik iets kon verzinnen wat er op leek. Karamel... past wel in mijn rijtje van guilty pleasures, dus de appel valt niet ver van de boom. Omdat ik deze zomer een ‘to-die-for’ pot met vloeibare karamel met gekonfijte sinaasappel meenam bij mijn favoriete Franse chocolatier, was het een ‘piece of cake’ om deze verjaardagstaart in elkaar te zetten. Een karamel-appel-cake. Mocht je nu geen vloeibare karamel vinden, maak dan mijn toffeesausrecept dat ik eerder op dit blog maakte. Om de verjaardagstaart nog wat feestelijker te maken verzonnen we er witte chocolade, slagroom en lievelingsfruit bij. Dametje blij... en ik ook;-)

Klik hier voor nog meer karamel en mijn blog van deze week op vrouwonline.


Karamel van Quarré de Chocolat

Dametje wordt 7!
Met vers fruit.
Lang zal ze leven!

Recept: Karamel-appel-chocoladecake
Ingrediënten voor de taart:
225 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren
1 kopje crème fraiche (of volle yoghurt)
een half kopje olie (ik gebruikte olijfolie)
150 g kristalsuiker
rasp van 1 (biologische) citroen
1 appel in stukjes
80 g witte chocolade in stukjes

Voor de decoratie:
vloeibare karamel (of klik hier voor toffeesaus)
slagroom
vers fruit naar eigen voorkeur
20 g witte chocolade, geschaafd in krullen

1. Verwarm de oven voor op 200 ° C (180 ° hetelucht), vet een bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.
2. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en giet het mengsel in de bakvorm. Bak de cake ongeveer een uur in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
3. Prik gaatjes in de taart en overgiet met karamel.
4. Decoreer verder met slagroom, chocoladekrullen en vers fruit.

dinsdag 13 augustus 2013

Zomerse amandel-lavendeltaart

  
‘Guilty pleasure’ van deze week: cake met een opmerkelijke smaak
Manlief van mijn zusje is ‘flavorist’. Een bijzondere baan, waarbij hij de hele dag geurtjes opsnuift en smaken creëert. Spannend als hij komt eten, want hij lijkt elke hap kritisch te analyseren. Dat legt toch wat extra druk op de gerechten die je probeert te bereiden. Ik kan het vaak niet laten om hem te vragen of hij het door mij toegevoegde geheime ingrediënt al heeft ontdekt (ik kom er mee weg zolang ik nergens geitenkaas in verwerk, want daar gaan zijn nekharen van overeind staan heb ik van horen zeggen). Hij raad het altijd. 
De taart die ik deze week maakte, valt in de categorie ‘taart met een bijzondere smaak’. Een smaak die je zonder veel moeite herkent, al kan het wat ingewikkeld zijn als je gewend bent aan wasmiddel, wasverzachter, douchegel en zeep met dezelfde geur. Lavendel. Met gedroogde lavendel kun je prachtige dingen maken in de keuken. Nu het hoog zomer is en de lavendel nog bloeit, kun je je slag slaan door ze af te knippen en te drogen. Zo kun je de smaak van zomer ook nog eens op tafel toveren in hartje winter (of heel veel geurbuiltjes maken voor in de linnenkast). Eens kijken of mijn zwager deze zomerse smaak kan plaatsen als hij in december zijn tanden zet in een amandel-lavendeltaart!

Benieuwd naar mijn lavendelkoekjes? Klik dan hier om mijn blog van deze week op vrouwonline te lezen.

Lavendel in de tuin, suiker & eieren.

Amandel-lavendeltaart.

Aansnijden maar!
Puntje anyone?
En de lavendelkoekjes die ik maakte voor vrouwonline.


Recept: Amandel-lavendeltaart

Ingrediënten voor de taart:
125 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
5 eiwitten
60 g bloem
200 g poedersuiker
180 g boter, gesmolten en afgekoeld
1 el eetbare gedroogde lavendelbloempjes

Ingrediënten voor het glazuur:
1 el eetbare gedroogde lavendelbloempjes
wat eetbare lavendelbloempjes om mee te garneren
55 g kristalsuiker
100 g poedersuiker
donkere fijne kersenjam (zonder stukjes)

1. Meng de lavendelbloempjes door de poedersuiker en zet het mengsel weg in een afgesloten bakje. Laat de lavendelsuiker minimaal een uur (maar liefst langer) trekken, zodat de geur en smaak van de lavendel goed door de poedersuiker wordt opgenomen.
2.Verwarm de oven voor op 170 ° C (150 ° hetelucht), vet een bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Ik gebruikte een kleine Charlottevorm, maar je kunt hier ook een kleine springvorm of papieren cakevormpjes voor gebruiken.
3. Maal de lavendelsuiker in een blender of keukenmachine tot een fijn poeder.
4. Voeg de fijngemalen lavendelsuiker, het amandelmeel en de bloem in een mengkom en meng het voorzichtig door elkaar.
5. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een garde tot een schuimig mengsel (hoeft niet helemaal stijf te worden geklopt, maar flink schuimig). Schep het eiwit met een spatel door het droge amandel/suiker/bloemmengsel.
6. Voeg geleidelijk de gesmolten boter door het mengsel en meng het geheel door elkaar tot een mooi geheel (het ziet er een beetje uit als gepureerde banaan).
7. Giet het in de bakvorm en bak de taart gedurende 50-60 minuten in de oven (en in ongeveer 20 minuten als je er kleine cakejes van maakt).
8. Terwijl de taart in de oven zit kun je het glazuur maken. Wrijf in een vijzel de lavendelbloempjes en de fijne kristalsuiker tot fijn poeder (kan ook in een keukenmachine). Meng de poedersuiker er doorheen en voeg 1-2 eetlepels heet water toe. Meng het door elkaar. Het mengsel ziet er nu wat grauw uit. Voeg voor de kleur een theelepel kersenjam toe (of meer als je de kleur feller wilt maken). Roer het tot een glad glazuur.
9. Haal de amandel-lavendeltaart uit de oven, laat iets afkoelen op een rooster en giet het glazuur er overheen. Besprenkel de taart met verse lavendelbloempjes.

dinsdag 6 augustus 2013

La Douce France: een samenvatting


Ik heb zo’n leuk blogjaar achter de rug! De trip door la douce France was gaaf. Liefst pak in mijn koffers (beetje proppen om man en kids ook in te sluiten) en vestig ik mij definitief in het land van Chocolatines & Madeleines. Het schrijven over de Franse patisserie bracht mij mijn jeugdherinneringen terug. Een echte trip down memorylane oftewel een ‘voyage nostalgique’. Plaatsen die ik ooit bezocht, taartjes waar ik mijn tanden in heb gezet en recepten die ik mijn leven lang niet meer kwijt wil raken.

Wat ik vooral erg leuk vond om te ontdekken:
a. Dat je veel Franse taartjes zelf kunt maken, dus ook eclairs en macarons!
b. Dat ze in het zuiden van Frankrijk vooral veel groente in de taartjes verstoppen (aubergines, venkel, courgette) en het dan toch nog mierzoet weten te maken!
c. Dat de specialiteiten van de regio verraden of de regio arm of rijk is. Arme regio’s maken vooral taartjes met ingrediënten die je bij de boer kunt vinden (boter, eieren, meel en zelfs kaas) en rijke regio’s trekken alles uit de kast om mooie decadente taartjes als een miroir (spiegeltaartje) of een heel bijzonder rabarbertaartje te maken.
e. Dat er door het hele land op verschillende plekken cake-achtige taartjes bestaan die gemaakt worden op basis van gist (Kouglof, Fouace, Tropéziene).
d. Dat er een aantal taartjes/zoete recepten zijn die door elke regio worden omarmd en zelfs toegeëigend. Zo zijn ze door heel Frankrijk gek op meringues, tartelettes au chocolat, tartelettes aux fraises en de Charlotte à la framboise.
e. Dat er in elke regio specialiteiten te vinden zijn en dat ik nog lang niet alle taartjes en koekjes in kaart heb gebracht. De wereld van de Franse patisserie is groot en ik raak er nooit op uitgekeken.

De top 3
Van alle Franse gebakjes die dit jaar de revue zijn gepasseerd heb ik een aantal lievelingen. Dit zijn vooral de taartjes die eigenlijk totaal nieuw voor mij waren, die ik niet eerder heb gegeten. Ik weet zeker dat ik naar deze taartjes op zoek ga als ik ooit in de buurt ben. Hier de top 3:
1: Bras de Vénus staat op nummer 1. Verrassend door de venkel en heerlijk door de room en de spons-achtige cake.
2: Tarte aux myrtilles. Nooit gedacht dat ik helemaal lyrisch zou zijn over een taartje waar geen chocolade in zit. Dit taartje met vruchten is echt waanzinnig lekker!
3: En als derde de Nantais. Een taartje met rum waar je heel blij van wordt;-)

Het vervolg
Om dit blogjaar af te ronden geef ik hieronder een overzicht van de recepten die ik in de verschillende regio’s van Frankrijk heb gevonden. Deze taartjes zijn gemaakt in mijn keuken. Als ik het kan, kan jij het ook! Dus zoek er een uit en ga aan de slag. Voor je het weet heb je een Frans gebakje op je bord en waan je je in Frankrijk;-)

Mijn Franse tour zit erop, maar het bloggen over patisserie zit ondertussen zo verweven in mijn systeem, ik kan niet meer zonder. Als foodie zie, hoor en proef ik steeds meer waar ik over wil schrijven. Ik vind het leuk om mijn wat meer gezonde zoete recepten met jullie te delen, maar word ook blij van het schrijven over bijzondere taartjes die juist bol staan van de room, suiker & deeg. Want juist als je bewust leeft, gezond eet en wil genieten van het leven is het heerlijk om eens in de zoveel tijd je tanden te kunnen zetten in een overdadig taartje of een zelfgemaakt koekje.
Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Guilty pleasures waar je juist van mag genieten, omdat je weet welke ingrediënten het bevat, hoeveel werk & hoeveel liefde erin zit! Kortom: blogjaar 3 zal in het teken staan van schaamteloos genieten. Elke week een guilty pleasure om blij van te worden! Ik hoop dat jullie meelezen/meekijken en vooral meebakken!

Hieronder - als samenvatting van blogjaar 2 - de verschillende regio’s van zoet Frankrijk op een rijtje.
Ik deelde het land op in twaalf regio’s en heb uitgezocht waar ze in 11 van deze 12 regio’s blij van worden. Corsica (regio 12) heb ik stiekem een beetje links laten liggen, maar sommige Corsicanen vinden eigenlijk zelf ook dat ze niet echt bij Frankrijk horen;-) Taartjes uit deze regio worden vooral gemaakt met de bijzondere schapenkaas die op het eiland te vinden is (Brebis). En ze zijn er gek op het inmaken van clementines. Jam maken is ook echt een ding op het eiland (wie wat bewaart die heeft wat zal het motto wel zijn). Ik heb een mooie pot met walnoten/vijgenjam in de kast staan, die op het eiland is gefabriceerd. Ga ik vast nog gebruiken in een fijne cake of taart. De andere regio’s zet ik hieronder op een rijtje:

Regio 1: Parijs
Millefeuille met aardbeien
Croissants
Paris-Brest
Tarte au citron
Macarons

Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne
Kouglof
madeleines met citroenvulling
worstenbroodjes
Nonnettes

Regio 3: Bourgogne/Franche-Comté
Aardbeiensnoepjes
Anijsijs
Chocolatines
Clafoutis/Flaugnarde

Regio 4: Lyon/Rhône-Alpes
Mousse au chocolat
Tarte tatin
Truffels met likeur

Regio 5: Provence-Alpes-Côte d’Azur
Callisons
taartje met vijgen en walnoot
Miroir framboise
Tropézienne

Regio 6: Roussillon-Languedoc-Les Cévennes
Touron
Bras de Vénus
Tatin d’aubergines aux pommes
Meringues

Regio 7: Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne
Fouace
Fenetra
Tarte aux myrtilles
Makrout

Regio 8: Pays de Loire, Centre
Bonbons met dadel en honing
Tarte aux poires
Nantais
Tartelette au citron

Regio 9: Normandië-Bretagne
Franse appeltaart
Normandische appelcake
Sablés de Caen
Galettes

Regio 10: Poitou Charentes
Rabarbertaartje
Cassemuseaux
Bijzondere Dame Blanche
Broyé du Poitou

Regio 11: Gascogne
Gâteau Basque
Tartelettes au chocolat
Tartelettes met kruisbessen
Charlotte a la framboise