dinsdag 30 april 2013

Nordic Ware cake pops


Laatste hectische week van april staat (nog steeds) in het teken van een zeker iemand die vijf is geworden en cakejes wil maken voor de koningin. Vanaf volgende week staat er weer Franse patisserie op het menu, maar deze week nog even ander zoet materiaal. Goed moment om de Amerikaanse cake pops bakvorm van Nordic Ware uit te proberen! Nordic Ware is een Amerikaanse producent van keukengerei. Het familiebedrijf werd in 1946 opgericht. Vanuit Minneapolis, Minnesota, heeft Nordic Ware de wereld veroverd met een uitgebreide lijn van mooie pannen, bakvormen, magnetron- en barbecue-producten. Ik ben fan van de aluminium bakvormen met antiaanbaklaag (die er ook nog eens leuk uit zien). Mijn blik komt uit Balthazar: een superleuke kookwinkel in Hilversum, waar ze het Nordic Ware cake pops-blik verkopen (en nog veel meer leuke kook-spullen - merci Ellen!).

Hoewel de cake pops-hype een beetje aan mij voorbij is gegaan (en misschien ook niet zo aan mij is besteed omdat ik gewoon niet zo goed ben in gefröbel met marsepein en decoratie), vond ik het maken van deze cake pops leuk. Niks geen ingewikkelde balletjes rollen, maar gewoon een lekker cakebeslag maken, in het bakblik gieten en mooie ronde cakejes uit de oven toveren. Het aluminium blik is een mooie aanwinst in het rijtje bakproducten in mijn keuken. Met het recept dat achterop het blik staat maak je lekkere cake pops, die daarna door twee mini-familieleden kunnen worden versierd tot Koninginnedag-waardige gebakjes. Nu maar hopen dat Bea morgen nog tijd heeft om op de thee te komen;-)










donderdag 25 april 2013

Een kroningseditie


De taart-max is bereikt deze week;-) We hebben er weer kilo's suiker, meel, citroenrasp, boter en zelfs marsepein doorheen gejaagd! Meisje wordt 5... Een kroningseditie van een feest! Vol oranje, kroontjes, rood/wit/blauw, bakkers van de koning, mini-koningen en koninginnen. Vive le roi;-)

Feestje stond in het teken van...
Door de dames en heren gefröbelde taartjes.
Driscolls fruit!
Deze week een leuk gesprek gehad met een onderzoeksbureau over Driscolls (waar ik al eerder een bericht over heb gepost). Ik ben fan van het fruit van Driscolls! Hoop dat ik iets heb bijgedragen. Als mooi teken lagen deze week de frambozen van Driscolls weer bij mijn plaatselijke Jumbo! Yesss...dat vraagt om een tarte aux Myrtilles met een extra topping van frambozen (vitamines)! Voor de volwassen exemplaren op het kinderfeest.



Aardbeienschuitjes voor dame van 5.
En heel Hollands: ook nog taart van de Hema.
Lekkere taartjes uit Den Haag van lieve Lisa!

Na deze overdosis (dit was de oogst van een week taart-eten!) ben ik wel toe aan iets zonder kleurstoffen en slagroom. Zin in groen en gezond! Gelukkig is het moestuin-seizoen weer begonnen en kan ik mijn kilo's kwijt door als een idioot te tuinieren! De vensterbank staat al vol met mooie kleine plantjes en de eerste mega-spierpijn-na-moestuin-work-out zit er al op!


donderdag 18 april 2013

Tarte taart An bij Le Fournil de Sébastien - Hilversum



Feest! Time flies when you're having fun! Gewoon weer een jaar ouder. Al veel lieve cadeaus gekregen en op diverse momenten taart gegeten: altijd fijn zo'n excuus. Mijn zusje nam een taartje mee uit Hilversum. Ze woont daar om de hoek van een Franse bakker die waanzinnig lekkere taartjes maakt. Als ik haar was zou ik de hele dag croissants en tartelettes nodig hebben en de zaak plat lopen. Een stukje Frankrijk op loopafstand! Le Fournil ziet er ook nog eens echt Frans uit. Bij moderne Franse bakkerijen zie je tegenwoordig ook vaak een deel van de keuken vanaf de straatkant. Bij le Fournil ook. Terwijl je voor de deur staat te twijfelen over welke taart je deze keer mee wil nemen, kun je zien hoe de bakkers van le Fournil het deeg staan te kneden en het brood met liefde bereiden. Leuk om te zien, lekker om op te eten!

Bezoek 'le Fournil' ook online! Klik hier voor de website.

Meegluren vanaf de straatkant.

Lijkt haast Frankrijk!
Lieve cadeaus! Merci -x-!

Een heel lekker citroentaartje van le Fournil!

woensdag 10 april 2013

Galettes de Bretagne



Regio 9: Normandië-Bretagne, deel 4: galettes & karamel
Van de stranden van Normandië naar de kust van Bretagne. Als kind vond ik de vakanties in Bretagne fantastisch. De enorme keien langs de kust, de menhirstenen bij Carnac, schiereiland Quiberon, witte stranden en zilte zeelucht. Mijn vader liep de halve vakantie rond met een enorme (zware) camera-tas, om onze Franse avonturen vast te leggen. Iets wat ik zelf veel vaker zou moeten doen. Door zijn toewijding zijn veel van mijn herinneringen te toetsen en daar ben ik heel blij om! Ik kwam pas een oud filmpje tegen waarop ik heroïsch boven op de top van een van de menhirstenen sta. Als je mij kent weet je dat ik na het film-moment waarschijnlijk door geklungel van de steen ben afgevallen, of minimaal mijn knieën aan de steen heb opengehaald.
Het veld met menhirstenen is mysterieus; het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom de stenen er neer zijn gezet. Waarschijnlijk om de zon en de maan te eren vanuit een of ander religieus idee. De stenen zijn groot en staan in een patroon van rijen. De vraag is hoe ze de stenen op hun plek hebben gekregen zonder bulldozers en hijskranen. Terwijl ik bovenop de eeuwenoude steen sta te balanceren zijn er in de achtergrond Fransen, Japanners en Amerikanen te zien die proberen om a: met grote groepen mensen tegelijk op een steen te staan, b: in bizarre poses voor de stenen gefotografeerd te worden, c: stukjes menhirsteen als souvenir proberen mee te krijgen. Het gebied is tegenwoordig gesloten voor publiek en tot monument verklaard. Iets zegt me dat dat best een slimme move is geweest.

Wat me culinair gezien aan Bretagne doet denken is natuurlijk verbonden met de talloze restaurants waar we zomer in zomer uit naar binnen zijn gelopen. Meestal in kleine vissersdorpjes, vaak gelegen aan de boulevard met uitzicht op zee. Vis en schaaldieren zo vers dat ze bijna van je bord hadden kunnen lopen. Het 'gepiel' met tangen en speciale vorkjes liet ik meestal over aan mijn ouders. Ik herinner mij vooral de desserts met karamel en de galettes (hartige pannenkoeken). Ik vond recent een pot vol goud: crème de caramel au beure salle. Heerlijk op stokbrood of ‘stiekem-stiekem’ een volle lepel als niemand kijkt...


Pot met goud;-)
Kan niks tegenop!
Mijn eigen galette!

Afgelopen week keek ik 'le Prénom'; een Franse film waarbij in hoog Frans tempo (taalkundig gezien, want hoewel er razendsnel in het Frans wordt gerateld is de film bijna in zijn geheel op een locatie opgenomen) over een ingrijpend onderdeel van het leven gebekvecht: de naam die je je kroost meegeeft. Vermakelijk en een fijne manier om je Frans weer eens op te halen... probeer de gesprekken maar eens te volgen zonder ondertiteling;-) Aanrader!


Afgelopen zomer: aankondiging van een superfilm!



Uit de regio Normandië-Bretagne: boekweitmeel
Recept: galettes


In het boek ‘Culinaria - Frankrijk’ (Könemann) vond ik dit recept voor galettes, gemaakt met boekweitmeel. En dit blijkt gewoon bij mijn lokale Jumbo te krijgen! Vanaf nu bak ik mijn eigen galettes!

Ingrediënten voor 9-12 galettes:
250 g boekweitmeel
1 ei
5 dl water
1 el grof zeezout
2 el gesmolten vet (dit heb ik shame-on-me achter wegen gelaten)
boter om in te bakken
kaas en ham om te beleggen
eieren om te bakken als spiegelei

1. Zeef het meel in een kom, maak er een kuiltje in en breek er het ei in. Voeg het zout en het water toe en mix het geheel goed door elkaar.
2. Zet het beslag ten minste twee uur in de koelkast (maar liever een hele nacht). Roer het daarna door en voeg wat gesmolten vet toe.
3. Verhit een klontje boter in de pan en bak de galettes net als pannenkoeken.
4. Bak in een andere pan een spiegelei.
5. Leg de gatelle op een bord, beleg de galette met kaas/eventueel ham en het spiegelei.
6. Vouw de randen van de galette om tot een vierkant ontstaat (zie foto) en serveer de galette warm.

woensdag 3 april 2013

Sablés de Caen in blik


Regio 9: Normandië-Bretagne, deel 3: leeg koekblik
Sablés de Caen; koekjes uit Normandië waar ik met gemak een dozijn van kan eten. Afgelopen zomer sleepte ik een berg souvenirs mee uit Frankrijk, waaronder een koekblik met heerlijke koekjes. Na alle Paasbaksels is er deze week echt geen ruimte voor taart, maar voor zachte zandkoekjes ben ik altijd wel in. En na wat speurwerk kwam ik dit recept voor echte Sablés de Caen tegen. Het koekblik was een week na de trip naar Frankrijk natuurlijk al leeg, maar kan nu dus weer gevuld worden met koekjes uit de regio!




Zo'n fijn • fout • blik kan ik niet laten liggen;-)

Mes sablés de Caen!

Met echte vanille!

Uit de regio Normandië: Normandische koekjes
Recept: Sablés de Caen


Ingrediënten:
125 g zachte roomboter
90 g suiker
snufje zout
1 vanillestokje
200 g patentbloem

1.Verwarm de oven voor op190º C (170º hetelucht)
2. Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel en mix er het zout en het merg uit het vanillestokje doorheen.
3. Voeg de bloem toe en kneed het deeg tot alles net gemengd is. Vorm een bal van het deeg, wikkel die in plastic folie en leg het deeg een uur in de koelkast om te koelen.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en leg er een stuk vetvrij (bak)papier op. Rol het deeg uit tot het een halve cm dik is. Steek er met een vorm ronde koekjes uit. Ik gebruik een uitsteekvorm van 5 cm doorsnee. Steek zoveel mogelijk koekjes uit het deeg en bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in 10 tot 12 minuten tot de randen van de koekjes mooi goudgeel kleuren. Even laten afkoelen en aanvallen maar!