dinsdag 13 augustus 2013

Zomerse amandel-lavendeltaart

  
‘Guilty pleasure’ van deze week: cake met een opmerkelijke smaak
Manlief van mijn zusje is ‘flavorist’. Een bijzondere baan, waarbij hij de hele dag geurtjes opsnuift en smaken creëert. Spannend als hij komt eten, want hij lijkt elke hap kritisch te analyseren. Dat legt toch wat extra druk op de gerechten die je probeert te bereiden. Ik kan het vaak niet laten om hem te vragen of hij het door mij toegevoegde geheime ingrediënt al heeft ontdekt (ik kom er mee weg zolang ik nergens geitenkaas in verwerk, want daar gaan zijn nekharen van overeind staan heb ik van horen zeggen). Hij raad het altijd. 
De taart die ik deze week maakte, valt in de categorie ‘taart met een bijzondere smaak’. Een smaak die je zonder veel moeite herkent, al kan het wat ingewikkeld zijn als je gewend bent aan wasmiddel, wasverzachter, douchegel en zeep met dezelfde geur. Lavendel. Met gedroogde lavendel kun je prachtige dingen maken in de keuken. Nu het hoog zomer is en de lavendel nog bloeit, kun je je slag slaan door ze af te knippen en te drogen. Zo kun je de smaak van zomer ook nog eens op tafel toveren in hartje winter (of heel veel geurbuiltjes maken voor in de linnenkast). Eens kijken of mijn zwager deze zomerse smaak kan plaatsen als hij in december zijn tanden zet in een amandel-lavendeltaart!

Benieuwd naar mijn lavendelkoekjes? Klik dan hier om mijn blog van deze week op vrouwonline te lezen.

Lavendel in de tuin, suiker & eieren.

Amandel-lavendeltaart.

Aansnijden maar!
Puntje anyone?
En de lavendelkoekjes die ik maakte voor vrouwonline.


Recept: Amandel-lavendeltaart

Ingrediënten voor de taart:
125 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
5 eiwitten
60 g bloem
200 g poedersuiker
180 g boter, gesmolten en afgekoeld
1 el eetbare gedroogde lavendelbloempjes

Ingrediënten voor het glazuur:
1 el eetbare gedroogde lavendelbloempjes
wat eetbare lavendelbloempjes om mee te garneren
55 g kristalsuiker
100 g poedersuiker
donkere fijne kersenjam (zonder stukjes)

1. Meng de lavendelbloempjes door de poedersuiker en zet het mengsel weg in een afgesloten bakje. Laat de lavendelsuiker minimaal een uur (maar liefst langer) trekken, zodat de geur en smaak van de lavendel goed door de poedersuiker wordt opgenomen.
2.Verwarm de oven voor op 170 ° C (150 ° hetelucht), vet een bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Ik gebruikte een kleine Charlottevorm, maar je kunt hier ook een kleine springvorm of papieren cakevormpjes voor gebruiken.
3. Maal de lavendelsuiker in een blender of keukenmachine tot een fijn poeder.
4. Voeg de fijngemalen lavendelsuiker, het amandelmeel en de bloem in een mengkom en meng het voorzichtig door elkaar.
5. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een garde tot een schuimig mengsel (hoeft niet helemaal stijf te worden geklopt, maar flink schuimig). Schep het eiwit met een spatel door het droge amandel/suiker/bloemmengsel.
6. Voeg geleidelijk de gesmolten boter door het mengsel en meng het geheel door elkaar tot een mooi geheel (het ziet er een beetje uit als gepureerde banaan).
7. Giet het in de bakvorm en bak de taart gedurende 50-60 minuten in de oven (en in ongeveer 20 minuten als je er kleine cakejes van maakt).
8. Terwijl de taart in de oven zit kun je het glazuur maken. Wrijf in een vijzel de lavendelbloempjes en de fijne kristalsuiker tot fijn poeder (kan ook in een keukenmachine). Meng de poedersuiker er doorheen en voeg 1-2 eetlepels heet water toe. Meng het door elkaar. Het mengsel ziet er nu wat grauw uit. Voeg voor de kleur een theelepel kersenjam toe (of meer als je de kleur feller wilt maken). Roer het tot een glad glazuur.
9. Haal de amandel-lavendeltaart uit de oven, laat iets afkoelen op een rooster en giet het glazuur er overheen. Besprenkel de taart met verse lavendelbloempjes.