donderdag 7 maart 2013

Tartelettes



Regio 8: Pays de Loire, Centre, deel 4: soiree dessert
Net iets boven de Loire, in de buurt van Le Mans, ligt een van mijn favoriete plekken van Frankrijk. Vooral vanuit nostalgisch oogpunt, want ik kwam hier praktisch mijn hele jeugd. Elk jaar organiseerde mijn ouders een enorme trip door Frankrijk. Een zomer vol op- en afbreken van tenten en het zien van de ene regio na de andere. Een mooie manier om veel leuke plaatsen te bezoeken. Maar als het aan mijn zusje en mij had gelegen, waren we de hele zomer op een plek blijven staan: onder de hoge bomen, op het grote veld met uitzicht op het chateau de Chanteloup. Via mond tot mond reclame stond na een paar jaar bijna mijn gehele familie op deze camping. Neven, nichtjes, ooms, tantes en zelfs opa en oma konden geen zomer meer zonder. Zwemmen, het bos in, kampvuur-avonturen, eerste vriendjes, een heleboel wijn, ‘Zjiez-zevening’ (cheese-evening) en ‘les soirées desserts’ (taarten-avond). Een keer per jaar werd het terras van het chateau omgetoverd tot mijn Walhalla: lange tafels vol Franse taart, gebak en desserts. ‘All you can eat’ avant la lettre!

Ik ben er al (te) lang niet meer geweest en tijden zijn veranderd, maar de charmante eigenaar schijnt nog steeds in zijn beste Engels (met Franse tongval) zijn soirees desserts te organiseren.  
Pleaze enzjoi!

Afgelopen weekend organiseerden mijn zusje, mijn nichtjes en ik een echte Paas-fotoshoot. Resultaten volgen eind deze maand. Vandaag alvast een preview in de vorm van de ‘making of’ en een recept voor Franse tartelettes au citron. Mooi en lekker voor op je paastafel, of voor bij een soiree desserts!

Uit de regio Pays de Loire, Centre: tartelettes
Recept: tartelette au citron





Ingrediënten voor de bodem (zoet deeg):
350 g bloem
klein snufje zout
150 g roomboter
100 g poedersuiker
2 eieren, geklutst

Voor de vulling:
4 eieren
2 eierdooiers
275 g fijne suiker
250 ml room
250 ml citroensap

geraspte schil van 3 citroenen

1. Meng de bloem, het zout en maak een kuiltje in het midden. Snijd de boter in kleine stukjes en leg de boter in het kuiltje. Wrijf de boter zacht met je vingers. Voeg de poedersuiker toe en meng het door het deeg. Voeg een voor een de eieren toe en meng het geheel tot een mooi samenhangend deeg.
2. Vorm een mooie bol van het deeg en druk hem plat tot een plak van zo’n 3 cm dik. Pak de plak deeg in plastic folie en leg hem ten minste een uur in de koelkast.
3. Maak intussen de citroenvulling. Meng voor de vulling de eieren, eierdooiers en suiker tot een romig mengsel. Voeg er de room al kloppend aan toe. Voeg de citroenschil en het citroensap toe. Klop het goed door elkaar.
4. Verwarm de oven voor op 190º (175º hetelucht). Rol het deeg uit en bekleed een (ingevet en met bakpapier beklede) kleine taartvorm en wat kleine tartelettevormpjes (of gebruik een grote ronde taartvorm van 23 cm).  Laat de vorm met het deeg 20 minuten afkoelen in de koelkast.
5. Als het deeg genoeg gekoeld is, verkreukel dan een stuk bakpapier en bedek de deegbodem ermee. Bedek het bakpapier met steunvulling (rijst of bakbonen) en bak de taart gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190º C (175º hetelucht). Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de taartbodem nog drie tot vijf minuten (tot het deeg gaar is, maar nog wel bleek van kleur). Verminder de temperatuur naar 150º C (135º hetelucht).
6. Zet de taartvorm en de tartelettevormpjes op een bakplaat en giet de vulling voorzichtig op de deegbodems (zorg dat het citroenrasp eerlijk wordt verdeeld over de verschillende vormen). Zet opnieuw in de oven en laat de tartelette ongeveer 25 minuten bakken en de grotere taart 35-40 minuten (of tot de vulling vast is geworden).
7. Laat de taartjes afkoelen en bestrooi met poedersuiker.