maandag 30 januari 2012

Peace, love & sugar!

Als worteltjes in taart mogen waarom bietjes dan niet?


Een paar maanden geleden deed ik mee met de Sweet Table Contest. Toen ik meedeed dacht ik eigenlijk dat het om een Europese aangelegenheid ging, ik had niet zo goed opgelet. Aan de wedstrijd - waarbij deelnemers hun mooiste taartentafels kunnen presenteren - deden mensen mee vanuit de hele wereld! Dus terwijl ik hier aan een super Hollandse sweet table werkte met mijn zusje en wij er gaandeweg steeds fanatieker in werden, stonden er in Argentinië, Australië, Frankrijk, Brazilië en Zweden ook een hoop zoetekauwen hun tafels in elkaar te draaien. De een nog mooier dan de ander. And the winner is.... Zuid-Afrika. Congrets Vanessa! Zij won met haar Sweet Table circus tafel vol lekker dingen. Helaas viel Tarte taart An niet in de prijzen, maar het was een feest om aan mee te doen!

Het wereldwijde karakter van het feest vond ik een van de leukste aspecten aan de Sweet Table Contest. De inzendingen verschilden soms niet veel van elkaar, terwijl er toch een halve wereld tussen de deelnemers in zit. Eten, en met name comfort food als taart en snoep, is onze gemeenschappelijke factor. Als suiker onze verschillen kan overbruggen stel ik voor om het bakken en delen van taart op elke nationale agenda te zetten en zoveel mogelijk vrienden te maken. Peace, love & sugar!

Afgelopen weekend stond ook in het teken van taarten uit de hele wereld. Vrijdag at ik bij een vriendin een heerlijke chocoladetaart naar een recept van Carine Goren, een Israëlische pastry chef. In haar bestseller Sweet Secrets staan de mooiste creaties en deelt ze haar geheimen (op het gebied van taartenbakken). Op haar site (die je ook kan omzetten naar Engelstalig) deelt ze veel van haar recepten en staan mooie foto's van haar taarten.
Zaterdagavond was het tijd voor diverse Griekse gebakjes om door mij persoonlijk te worden opgepeuzeld. Geen idee naar wiens recept, vast al eeuwenoud en heerlijk zoet. Echt vulling-springend-material dat vooral bestond uit walnoten, deeg, suiker en honing en hier en daar nog wat kokos.
Zondag maakte ik een Engelse ‘Beet root cake’ die ik in het culinaire programma van Nigel Slater voorbij zag komen. Deze aandoenlijke Engelsman heeft een prachtige keuken, dito aansluitende moestuin en een snoezige huiskat (of beter ‘keukenkat’, want dat beestje ligt er altijd gezellig bij op een bijzettafeltje in de keuken). Bietjescake dus. Als worteltjes in een taart mogen worden verwerkt, waarom bietjes dan niet? Met die insteek maakt Nigel in zijn serie een heerlijke cake met een topping van rozenwater-icing. Die bietjes maken het beslag enorm roze, maar op de een of andere mysterieuze wijze verdwijnt die kleur tijdens het bakproces in de oven en komt er een mooi bruin gekleurde cake uit als eindresultaat. Vast ook nog gezond en in ieder geval lekker om te delen!

Excuus van de week: taart als gemeenschappelijke factor
Recept: Bietjescake met rozenwater-icing


Ingrediënten:
225g zelfrijzend bakmeel
een half zakje bakpoeder
een theelepel gemalen kaneel
180 ml zonnebloemolie
225g donkere basterd suiker
3 scharreleieren, gescheiden
150g rauwe rode biet, geschild en geraspt
sap van een halve citroen
75g sultana’s of rozijnen
75g gemengde zaden (zoals zonnebloem, pompoen en maanzaad)

Voor het glazuur
8 eetlepels poedersuiker
een beetje citroensap of rozenwater
maanzaad, om te garneren

1. Verwarm de oven voor op 180ºC (165º hetelucht).  Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, of gebruik een silicone bakvorm.
2. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel.
3. Klop de olie en suiker in een keukenmachine tot goed mengsel, voeg dan de eierdooiers een voor een toe (mix na het toevoegen van elke eidooier).
4. Voeg de geraspte bietjes toe. Voeg het citroensap, de rozijnen en de diverse zaden toe. Puls met de mixer tot het geheel goed gecombineerd is.
5. Voeg het bloem-bakpoeder-kaneel-mengsel toe terwijl de machine op een langzame stand draait. Zet dit cakebeslag even weg.
6.  Klop de eiwitten bijna stijf. Vouw het eiwit voorzichtig door het cakebeslag, met behulp van een grote metalen lepel (een houten zal de lucht uit het mengsel kloppen). Giet het mengsel in de cakevorm en bak 50-55 minuten. Bedek de bovenkant met een stuk aluminiumfolie na dertig minuten.
7. Test met een spies voor gaarheid. De taart moet vochtig zijn van binnen, maar niet plakkerig. Laat de cake een goede twintig minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
8. Om het glazuur te maken zeef je de poedersuiker in een kom en roer je er voldoende citroensap of rozenwater water doorheen totdat een dikke, vloeibare consistentie ontstaat. Besprenkel het over de taart en bestrooi het met maanzaad.


Ingrediënten voor de bietjescake.


Piece of beetrootcake!

Bietjescake met icing van rozenwater.

zondag 22 januari 2012

Familieband



De druilerige dagen van afgelopen week en het doorweekte dieptepunt van afgelopen vrijdag (in drie minuten compleet verregend van top tot teen tijdens het wachten op het schoolplein) gaven een mooie aanleiding voor warme chocolademelk met marshmallows en een sessie 'koekjes bakken'. De dametjes hadden hun zinnen gezet op meidenkoekjes met roze glazuur en spikkels. En op zelf mixen, kneden en op het uitsteken van de koekjes. Dus schortjes voor, koksmutsen op en de rest van de middag was de keuken een no-go-area voor grote mensen die niet van heel zoete dingen houden.

Gelukkig kon ik ondertussen wel aan de slag met het maken van mijn eigen koekjesdeeg. Deeg voor koekjes met een iets lager prinsessen-gehalte.
In een van mijn koekjes-kookboeken vond ik een recept voor kardemom-chocoladekoekjes. Het gekke aan kardemom in combinatie met chocolade is de associatie van gember die naar boven komt tijdens het eten. Gember en kardemom: het blijkt gewoon familie van elkaar te zijn. Misschien versterkt de chocolade de familieband. Kardemom schijnt ook nog de eetlust bevorderen, dus dat verklaart wellicht waarom ik ‘s avonds stiekum het ene na het andere koekje heb zitten opeten...

Door de gewone chocolade te vervangen door peper-chocolade en door het toevoegen van wat geraspte limoenschil kregen deze koekjes wat pittigheid. Kruidige koekjes dus, waar ik er gelukkig nog genoeg van had overgelaten om mee te kunnen nemen naar de verjaardag van mijn moeder.
Voor een jaar vol goede eetlust en extra pit!

Excuus van de week: druilerig weer en een jarige moeder
Recept: Kardemom-peperchocoladekoekjes met limoen

Ingrediënten:
125 g peperchocolade
100 g roomboter
100 g suiker
1 ei
200 g bloem
1 el cacao
een half zakje bakpoeder
twee theelepels kardemom (of meer als je dat aan kunt)
poedersuiker

1. Smelt de chocolade en de boter al roerend in een pannetje en laat het mengsel iets afkoelen. Roer de suiker er doorheen en klop het ei door het mengsel.
2. Zeef de bloem en meng de cacao, het bakpoeder en de kardemom er door heen.
3. Kneed alle ingrediënten door elkaar en leg het deeg een uur in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180º C ( 160º C hetelucht).
5. Vorm drie rollen van het deeg en snijdt in plakjes van ongeveer een centimeter. Rol (behoorlijke) balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de balletjes iets plat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.
6. Optioneel: om een aantal koekjes extra feestelijk te maken decoreerde ik ze met wat glazuur gemaakt van limoensap en poedersuiker met een mooie parel er bovenop.


Kardemom-peperchocoladekoekjes.

In a box!

Met poedersuiker, glazuur en parels!

Koekjes van de dametjes.

Voor echte prinsessen!

dinsdag 17 januari 2012

Jamie’s great Britain



Ik had ze al wel zien liggen in de schappen van de supermarkt. De zakjes met glimmende bessen. Cranberries uit Wisconsin, de cranberrystaat van de V.S. Op Terschelling groeien ze ook. Vanuit het ‘gebruik-ingrediënten-zo-lokaal-mogelijk-point-of-view’ had ik die Nederlandse cranberries moeten zoeken, maar deze left-over-Kerst-besjes zouden anders misschien voor niks zijn ingevlogen. Met de rode pareltjes in huis kon ik mij storten op het maken van een taart die ik afgelopen week zag in Jamie Oliver ‘s ‘Jamie’s great Britain’. In deze serie neemt hij de Engelse keuken onder de loep. Hij bereidt, reizend door het land, Engelse klassiekers en geeft er zijn eigen draai aan. Zo ook aan deze taart met een laag cranberryjam en frangipane. Een frangipane die niet alleen gemaakt is van amandelen, maar ook met walnoten en hazelnoten. En een topping van sinaasappel-icing.

Wat ik zo leuk vind aan die roadtrips van Jamie, is de manier waarop hij met mensen in contact komt als het om eten gaat. Hij lijkt een sensor te hebben voor mensen die net de pan op het vuur hebben gezet, of met een mand onder de arm de beste ingrediënten voor een heerlijke maaltijd aan het verzamelen zijn. En hij schuift aan bij alle lagen van de bevolking. Hij zet in hoog tempo en met gemak gerechten in elkaar.
Er komt inmiddels natuurlijk een enorm productieteam mee in zijn romantische camper (goed verstopt, want je ziet ze nooit in beeld). Ik stel me een in pannen roerend, afwassend, naar de winkel rennend team voor dat zijn uiterste best moet doen niet te worden vastgelegd door de camera. Gebukt achter het fornuis roeren in de pan van Jamie Oliver: ik zou er graag aan meewerken!
Jamies kracht om mensen door eten samen te brengen en blij te maken is in al die jaren alleen maar sterker geworden. Dat kan alleen als je er met passie & heel je hart voor werkt. Ik overweeg een carrière switch!

De gezonde start van het jaar werd afgelopen weekend fijn doorbroken door een echte taarten-avond met vrienden. Feest dus, met quiches, börek, Turks fruit, bijzondere zoete Turkse gebakjes, Banoffee pie en Jamie’s cranberrytaart! De filmploeg had het vast mogen leggen: het feest was Jamie-waardig!

Excuus van de week: taarten-feest met vrienden
Recept: Cranberrytaart met Frangipane

Ingrediënten:
ingrediënten
375 g kant-en-klare zoet kruimeldeeg
2 eetlepels geschaafde amandelen
Een handvol van cranberries - vers of ontdooid

Voor de cranberry jam
375 g cranberries - vers of ontdooid
150 g lichtbruine basterdsuiker
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
1 theelepel gemalen kaneel

Voor de frangipane
100 g gemalen amandelen
100 g gemalen walnoten
100 g gemalen hazelnoten
2 volle eetlepels bloem
300g suiker
250 g ongezouten boter
2 eieren
1 vanillestokje, gespleten en zaden geschraapt, of ½ theelepel vanille pasta

Voor de sinaasappel icing (optioneel)
100 g poedersuiker
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel

1. Breng voor de jam de cranberries, suiker, sinaasappelschil en sinaasappelsap aan de kook in een pan. De cranberries maken een grappig geluid als ze knappen. Roer af en toe en proef de jam. Als het te zuur is, voeg er dan een beetje meer suiker door. De jam hoeft niet te worden gezeefd, want de schilletjes worden zacht.
2. Verdeel het deeg over een ingevette schaal (23 cm). Bekleed vervolgens met bakpapier en vul met gedroogde bonen of rijst. Koel in de koelkast gedurende een uur.
3. Voeg ondertussen alle frangipane-ingrediënten samen in een keukenmachine en mix tot een glad geheel. Wikkel in plasticfolie en zet in de koelkast gedurende 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180ºC (165º voor de heteluchtoven).
4. Bak de taartbodem in 10 minuten in de oven. Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 15 minuten, of totdat het deeg goudbruin is en stevig aanvoelt. Haal de bodem uit de oven.
5. Besmeer de afgekoelde taartbodem in met de jam en verdeel vervolgens gelijkmatig de frangipane over de laag jam. Bestrooi de taart met wat cranberries en geschaafde amandelen. Bak in de oven gedurende 50-55 minuten, tot de taart goudbruin is. Laat de taart afkoelen, terwijl je het glazuur maakt.


Het zoete deeg.

De taart met de cranberryjamvulling.


Extra minitaartjes.
Alle credits voor manlief!
De cranberrytaart met sinaasappel-icing.
Turks fruit en Turks gebak!
Feest!

maandag 9 januari 2012

Gezond begin!



Om niet iedereen op te zadelen met een lading extra januari-calorieën en om een beetje gezond bezig te zijn in het nieuwe jaar, zette ik mijn zinnen deze week op home-made Muesli Bars.
Eigenlijk werd ik op het idee gebracht tijdens de oudejaarsaflevering van Saturday Kitchen van de BBC. Als vast item heeft dat programma culinaire filmpjes van Bill Granger. Toen ik deze Australische chef-kok voor het eerst zag wist ik niet zeker of ik te maken had met een echte kok. Met zijn enorme witte-grote-tanden-Prodent-smile heeft hij meer weg van een tandarts dan chef-kok. Zijn insteek is heel positief. Misschien krijg je dat vanzelf als je in je fancy-keuken-in-super-villa-aan-mooi-strand staat te koken.
Met zeven restaurants, talloze kookboeken, televisieseries in 30 landen en diverse kookrubrieken in o.a. de Nederlandse Delicious., heeft deze Self-Made man een indrukwekkende hoeveelheid activiteiten op zijn naam staan. Zijn stijl is fris, simpel en gezond. Zijn relaxte aanpak in de keuken wekt de suggestie dat zijn  gerechten simpel te bereiden zijn. Ik bekeek een aflevering waarin hij home-made granola bars maakt.

Ik stop de lunchbox van mijn schoolgaande dametje graag vol lekkere, maar gezonde dingen. Als het aan haar ligt krijgt ze elke week een stuk taart mee, of anders iets met chocola (tja, van wie zou ze dat toch hebben...). Met fruit, gedroogde abrikozen, soepstengels en bleekselderij kan je haar tot mijn verbazing ook helemaal blij maken. Toen ik zag hoe seemingly easy Bill een home-made Mueslireep in elkaar draaide voor in de lunchbox van zijn kroost, vroeg ik mij direct af waarom ik al die tijd de kant en klare repen bij de supermarkt meesleep. Tijd dus om zijn recept uit te proberen. Easy, simpel, superlekker en een extra wekelijkse klus voor de luchboxes van 2012...
Omdat ik niet helemaal cold-turkey 'gezond' wilde gaan deze eerste week van grauw januari, besloot ik om er ook nog wat stukjes chocola aan toe te voegen als oppepper.

Excuus van de week: gezond het nieuwe jaar beginnen
Recept: home-made Muesli Bars


350g havermout
30g geraspte kokos
50g geschaafde amandelen
45g tarwekiemen
30g sesamzaad
35g zonnebloempitten
55g gedroogde abrikozen, in stukjes (of cranberry’s)
185ml honing
55g bruine suiker
125ml plantaardige olie

1. Verwarm de oven voor op 130º (120º hetelucht). Bekleed een bakblik (35 x 25 cm) met bakpapier.
2. Voeg de havermout, kokos, amandelen, tarwekiemen, sesamzaad, zonnebloempitten en abrikozen in een kom.
3. Voeg de honing, suiker en olie in een kleine pan en zet op een laag vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel iets afkoelen en giet het over de ingrediënten in de kom.
4. Mix alles goed door elkaar (doe het zoals Bill: lekker met je handen en met een big smile van oor tot oor).
5. Stort het mengsel in het bakblik en druk het stevig aan.
6. Bak de muesli in ongeveer 50 minuten goudbruin.
7. Laat het geheel iets afkoelen en snijd het in stukken. Bewaar in een luchtdichte doos, ieder stuk omwikkeld door een stuk bakpapier.


De droge ingrediënten in een kom.




Mega Muesli Bar - net uit de oven.




Chopped-up.





Mijn gezonde start...



gaf blijkbaar inspiratie?




Muesli bars in papier.




Onder een stolp, zodat we ze kunnen bewaren?