zondag 27 november 2011

Tarte taart An & Sweet Table Contest



Enige tijd geleden kwam ik via Twitter de Sweet Table Contest op het spoor. Een wedstrijd voor taartliefhebbers, waarbij de mooiste tafels worden volgezet met taarten, snoepjes & koekjes. Op de website van Sweet Table Contest staan de mooiste creaties van de editie van 2010 op een rijtje. Sommige tafels zijn in een duidelijk thema opgezet. De winnaar van vorig jaar liet zich bijvoorbeeld inspireren door het verhaal van Sneeuwwitje en ontwierp een tafel vol sprookjesachtige cupcakes, een supermooie achtergrond, alles in zwart/wit & rood, appeltjes en een witte dwerg. 
Het voorbereiden van zo'n tafel kan enorm veel tijd in beslag gaan nemen. Het begint met een idee, een schets en voor je het weet sta je midden in de nacht taart te maken en probeer je weken van te voren je themacupcakes al uit op vrienden en familie. Niet dat die daar een probleem van maken natuurlijk.

Na contact met Monica Kühne, het Nederlandse jurylid van de wedstrijd, heb ik besloten een poging te wagen. Omdat mijn 'jaar vol taart-project' vooral opgezet is om wekelijks een zelfopgelegde deadline te halen en een stuk te schrijven, was het samenstellen van een hele tafel vol sweets - en daarmee de focus op het bakken i.p.v. schrijven - eigenlijk best een enorme klus!

De laatste tijd heb ik op mijn blog al de nodige aandacht geschonken aan Sinterklaas & alle zoetigheid die je in deze tijd van het jaar in ongegeneerd grote hoeveelheden kan eten. Mijn thema stond enige tijd geleden al vast: mijn 'sweet table' zou bestaan uit kruidnootjes, mijn eigen 'intocht-taart', borstplaat & alles wat je je bij Sinterklaas kan voorstellen. Als Nederlandse inzending koos ik voor een Nederlands thema. Ik bakte kruidnootjes, maakte een intocht-taart (net het Grote Boek van Sinterklaas!), 5-decemberkoekjes, Caramel Cups met rode en witte accenten, mijters & staf van meringueschuim, rode Sinterklaas macarons met witte chocolade & frambozen, witte roomborstplaat, fröbelde een pakjesboot en bakte speculaas. Donderdagmiddag ontdekte de tandarts twee gaatjes in mijn kiezen, dus stiekem snoepen zat er deze keer niet in. Elke hap gaat nu door 'merg en been' dus tot half december zal ik snoepen met een vreemde uitdrukking op mijn gezicht. Echt genieten dus...

Een van mijn schetsen voor de Sweet Table Contest.


Het bakken van taart is  voor mij een hobbymatige aangelegenheid en zeker niet gestructureerd dus het loopt zo nu en dan echt uit de hand. Vaak begin ik te laat waardoor het in de meeste gevallen nachtwerk wordt. Daar wilde ik deze keer een 'stokje' voor steken. Dus na een grondige voorbereiding, schetsen en hulp van mijn zusje 'tante El' verliep het project eigenlijk best goed. Bedenk er wel bij dat ik twee dagen met rood aangelopen hoofd heb rondgelopen, de hele week al ingrediënten heb moeten beschermen met post-it notes (niet opeten!/niet aanzitten!/niet verplaatsen!), daarmee alle familieleden gek heb gemaakt, in the heat of the moment vergeten ben om lunch klaar te maken voor mijn zusje (die met dito rood hoofd hard aan het meewerken was. Thanx Ellen! Had het niet zonder jou kunnen doen!), de kat heb verwaarloosd en manlief de deur heb uitgestuurd om met mijn kleine dametjes te gaan rondrennen in een bos (rust!). 

Gelukkig kon ik, nadat we de fotosessie erop hadden zitten, iedereen weer blij maken met de woorden 'Let's eat something Sweet'!

Macarons met frambozen en witte chocola.


Schuimpjes: Sinterklaas mijter & staf.


5-December koekjes & roomborstplaat.

Gevulde speculaas.

Kruidnootjes!

Intocht-taart met kruidnootjesbodem en kaneel.

Sweets!

De stoomboot & Hollandse daken.
Ook op de toren: Caramel Cups!

Ik ga mijn Sweet Table Contest foto aanbieden aan Monica Kühne en ik hoop dat ze hem op wil nemen in de competitie. Lijkt me super als dat lukt. Het is in ieder geval een superleuk en inspirerend project geweest om aan te werken tijdens dit gekke jaar vol taart!

maandag 21 november 2011

Piet-waardig

Na de intocht van vorige week leek het voorlopige Sinterklaas-hoogtepunt al bereikt. Maar ook deze week konden we niet om hem heen. Naast de dagelijkse update van ‘Duuwertje Blok’ (dat ze eigenlijk Dieuwertje heet krijg ik er bij mijn dames maar niet in), worden er aan de lopende band tekeningen voor Sint en Piet gemaakt en gaat het ene Sinterklaasliedje direct over in het zo hard mogelijk gezongen vervolgnummer (want als die pieten buiten lopen horen ze het echt alleen als je op volume 100 je lied zingt).
Om de feestvreugde te vergroten is er in Utrecht een mooi Huis van Sinterklaas ingericht. Dus ging ik afgelopen weekend met twee heel serieuze dametjes naar het Catharijneconvent. We werden persoonlijk rondgeleid door een piet die alles over Sint kon vertellen. Hij liet ons de werkkamer van Sinterklaas, zijn slaapkamer en de pieten-oefenruimte zien. In een uur tijd hadden we alles gezien, inclusief Sint. En na de 'zelf-cadeautjes-in-schoorstenen-gooien-sessie' waren er twee nieuwe hulppieten bij. Na ambitieuze plannen als ‘mama-ik-word-later-dokter/dierenarts/tandarts’ hebben beide dochters nu serieuze carrièreplannen als rechterhand van Sinterklaas.
De rest van het weekend dus druk geoefend met mijn twee hulppieten. De productiesnelheid-pepernoten-bakken is nog niet echt Piet-waardig en snoepen van het deeg is vast 'not done' in de pepernotenfabriek.
Om tijdens deze kruidnootjes-baksessie ook nog een taart te bakken leek mij vragen om problemen (deeg in haar/op plafond/in schoenen of aan de lamp). Daarom maakte ik (voor de eerste keer) zelf roomborstplaat. Een niet al te ingewikkelde klus, al is het wel handig om te blijven roeren in de pan met suiker. Tegen de tijd dat de borstplaat klaar was en de kruidnootjes de oven in konden, had ik toch net iets te veel in het pannetje gekeken en was stiekem de helft van het ongebakken deeg al opgegeten. De rest van de dag met twee hyperpietjes doorgebracht en 74 keer VOF de Kunst met Sinterklaasliedjes voorbij horen komen. Tot zover hoogtepunt twee in de categorie oud-Hollands-feest-gebeuren.

Excuus van de week: twee hulppietjes met ambitie
Recept: kruidnootjes en borstplaat


Kruidnootjes
Ingrediënten:
125 g boter
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel
4 el melk
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 160º graden (150º hetelucht).
2. Kneed de boter, de bruine suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout goed door elkaar.
3. Voeg de melk lepel voor lepel toe aan het beslag zodat een soepel deeg ontstaat.
4. Bekleed de bakplaten met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg. Leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar.

Roomborstplaat
Ingrediënten:
300 g (kristal)suiker
1 dl slagroom

1 dl water
75 g poedersuiker

1. Zet de borstplaatvormen/ringen in een bak met water.
2. Zet een pan met de suiker en 1 dl water op het vuur. Laat het mengsel langzaam aan de kook komen en roer regelmatig met een houten lepel. Schraap de suiker telkens weg van de rand, terug de pan in.
3. Laat het mengsel 5 tot tien minuten inkoken tot het een taaie structuur krijgt.
4. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom toe.
Breng het mengsel weer aan de kook en laat twee tot drie minuten doorkoken.
5. Haal de pan van het vuur en roer er de poedersuiker doorheen. Blijf langzaam roeren tot een satijnachtige glans ontstaat.
6. Zet de natte borstplaatvormen op een gladde (koude) ondergrond en giet het suikermengsel in de vormen.
7. Voeg eventueel nog een paar lepels cacao toe aan het mengsel om ook nog een chocoladevariant te kunnen maken.
8. Laat de borstplaat ongeveer vijf minuten afkoelen, verwijder dan de vormen en laat de borstplaat met de onderkant naar boven verder afkoelen.


Ready steady....




Hulppietje in actie.


Mickey?

Roomborstplaat in de vorm.

En klaar!

Sinterklaastijd... I Looooove it!

dinsdag 15 november 2011

Intocht spektakel

Daar is ‘ie weer! Afgelopen weekend van onder een dekentje op de bank proestend & kuchend naar de intocht van Sinterklaas gekeken. Samen met twee mini-hulp-pietjes die in de loop van de ochtend al hun energiereserves al hadden verspeeld met acrobatische radslagen en handstanden ("want Pieten zijn heel goed in kunstjes"). Tegen de tijd dat Sint aankwam zaten ze uitgeput op kussens voor de televisie. Met een grote bak vol pepernoten, kruidnootjes, schuimpjes en aardappeltjes van marsepein om het suiker-level weer op te krikken tot ADHD-niveau. Nostalgisch tafereel, aangevuld met extra spannende elementen zoals verdwenen pieten, een verdwenen vlag en het Grote Boek dat ineens nergens meer te vinden is. Je zou bijna vergeten dat de intocht van de Beste Man opzich al spannend genoeg is. En dan waren er nog de hyper drukke dansgroepjes waar de Sint naar bleef kijken tijdens zijn ritje door Dordrecht. Hoorde dat onderdeel eigenlijk niet gewoon bij het draaiboek ‘Koninginnedag’? Na anderhalf uur bloedstollend intocht spektakel, de ik-zet-m’n-schoen-maar-word-daar-zo-nerveus-van-sessie en een zondagochtend-6-uur-vroeg-Yeah-we-willen-in-onze-schoen-kijken-tafereel weet ik het zeker: de Sint is er (net als de eerste wintergriep en de eerste koude winterdagen). Zondag in alle rust een Sinterklaas-kruidnootjes-intocht-taartje gemaakt, om te vieren dat deze fijne periode van het jaar weer is aangebroken.

Excuus van de week: Intocht van Sinterklaas
Recept: Kruidnootjes roomkaas taartje met vanille en aardbei


200 g kruidnootjes
extra kruidnootjes om de taart mee te versieren
200 g roomkaas
200 ml slagroom
4 eetlepels suiker
een vanille stokje
een eetlepel gemalen kaneel
aardbeienjam zonder stukjes
eetbare parels
75 g roomboter

1. Maal de kruidnootjes fijn in de keukenmachine.
2. Doe de boter in een pannetje en laat smelten. Voeg de gemalen kruidnootjes toe als de boter gesmolten is.
3. Leg een vel bakpapier in een taartvorm (met randen die iets langer zijn zodat je de taart er gemakkelijk uit kan tillen). Druk de gemalen kruidnootjes-massa uit op de bodem van de vorm. Verdeel goed en druk stevig aan.
4. Mix de roomkaas zacht in een kom.
5. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker op tot de slagroom stevig is.
6. Schraap de vanille uit het vanillestokje en voeg de vanille bij het roomkaasmengsel. Voeg ook de kaneel toe aan dit mengsel.
7. Doe de slagroom bij het roomkaasmengsel en mix een aantal minuten met een mixer tot het een mooi luchtig mengsel is.
8. Stort het mengsel op de bodem van kruidnootjes en plaats minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven.
9. Smeer de bovenkant van de taart in met de aardbeienjam en decoreer met kruidnootjes en eventueel feestelijke parels!


Sint-intocht-taart.

Met kruidnootjes en parels.

Hij is in het land!
Sinterklaasschuim met amandel en spikkels.

maandag 7 november 2011

Tarte taart An op de Streekmarkt

In Frankrijk zie je in de zomer bijna elk weekend wel ergens een fijne brocante, al dan niet aangevuld met een aantal marktkramen met streekproducten. Nu de winter zich toch echt ergens deze maand aan ons op gaat dringen, er zelfs al her & der ‘hulp’-Sinterklazen worden gespot door de dochters en tripjes naar mijn favoriete land er voorlopig echt niet inzitten, mis ik Frankrijk. Ik mis de taal, het eten en de fijne markten waarop je altijd wel een onverwachte schat vindt (ik heb het hier niet over een aantrekkelijke Fransoos). In mijn hoofd plan ik stiekem tripjes naar Parijs. Voor het bezoeken van bijna afgebrand Ladurée, voor het zien van een goede vriendin die deze week jarig is, voor het doen van kerstinkopen, voor het uitproberen van Davids’ nieuwe 'Paris Pastry Shop App’, voor het concert van ‘Coeur de Pirate’ en voor een shot extra inspiratie om de winter mee door te komen.
Gelukkig verkeerde ik afgelopen weekend in Franse sferen op de Streekmarkt in de Utrechtse Twijnstraat. Een markt vol kraampjes met taart, kaasjes, worst en zelfs een mini brocante. Een markt waar ook niet-geheel-streekgebonden producten verkocht worden zoals crèpes, rode pepers en antiek Frans aardewerk. Mag de pret niet drukken, praten we verder niet over. Het idee om iedereen met een passie voor eten samen te brengen op een markt in een bruisende straat in de binnenstad is super. De sfeer was leuk, het eten lekker en zeker inspirerend. Mijn favoriete kraam van de dag was de HY bus van de Franse Bruno. Met zijn bedrijf Souvenirs de France brengt hij een stukje Frankrijk naar Nederland (in de vorm van mooie Franse producten en zijn Franse accent). Zodra mijn voorraadkast met eigenhandig meegesleepte souvenirs leeg dreigt te raken deze winter weet ik gelukkig waar ik terecht kan voor mijn dagelijkse dosis Frankrijk. Gewoon opzoek naar de HY bus vol met Franse delicatessen!

Deze week maakte ik taart met producten uit die bewuste voorraadkast. Taart met peren en kastanjes uit Frankrijk. Het idee was om een taart te maken met geglaceerde kastanjes en peer er bovenop. Marrons glacés: het leek me een mooie uitdaging. Ik had alleen nog niet goed uitgezocht hoe je die gesuikerde kastanjes nu precies voor elkaar zou krijgen. Blijkt dat daar een dag of tien voor moet worden uitgetrokken, dus die poging schoof ik zondagmiddag om organisatorische reden (lees: ‘dat red ik nooit in een paar uur’) door naar een ander moment. Het zijn kastanjecakejes met peer geworden. Gemaakt met producten uit mijn favoriete streek.

Excuus van de week: Heimwee naar Frankrijk
Recept: Kastanje-taartje met peer


Ik heb het makkelijk gehouden deze week en heb voor de cake een pak cakemix gebruikt en die mix aangevuld.

1 pak cakemix + alle benodigdheden die op het pak staan vermeld
1 blikje kastanjepuree
200 g poedersuiker
2 peren
25 g roomboter

1. Verwarm de oven voor op 180º  graden (170º graden hetelucht).
2. Maak het deeg volgens recept. Gebruik minder melk dan staan aangegeven, want de toe te voegen kastanjepuree zal het deeg vochtiger maken.
3. Als je gebruik maakt van ongezoete kastanjepuree, voeg dan suiker toe totdat de smaak naar wens is.
4. Mix een kwart van de kastanjepuree door het cakedeeg.
5. Vul een stuk of 12 cupcakes voor de helft met de cakemix. Voeg een lepeltje kastanjepuree bovenop de gevulde cupcakes en top af met een extra laagje cakemix. Bak de cupcakes in een half uur in de oven. De bovenkant van de cakejes zal goud/bruin worden en de binnenkant smeuïg.
6. Maak naast de cupcakes nog een taartje met peer door de overgebleven kastanjepuree toe te voegen aan de andere helft van de cakemix. Giet het mengsel in een kleine, beboterde springvorm.
7. Snijd de peren in schijfjes en karameliseer de schijfjes in een pan met wat boter.
8. Laat iets afkoelen en leg de schijfjes bovenop de mix. Bak het kastanje-taartje met peer in drie kwartier in de oven (of totdat een satéprikker die in het midden in de taart wordt gestoken er schoon uitkomt).


De HY met Franse producten op de Streekmarkt.

Koek op de Twijnstraat in Utrecht.

Kastanjecakjes.

Cake met een smeuïge vulling van kastanje.

Kastanjetaartje met Franse peer.